Pažitka
Název:

Phở bò tái ( Pho bo tai )


Phở bò tái ( Pho bo tai )


Ingredience:
Ingredience na 3 - 4 l vývaru:
hovězí oháňka nebo zadní hovězí500 g
větší morkové kosti4 ks
celý badyán4 ks
kardamon3 ks
skořice (cca 4 cm dle svitku)1 svitek
velká cibule1 ks
čerstvý zázvor80 g
chilli paprička1 ks
sůl2 lžíce
voda dle potřeby
Dále dle počtu porcí:
falešná svíčková dle potřeby
širší rýžové nudle namočené ve studené vodě dle potřeby
čerstvé mungo výhonky dle potřeby
jarní cibulka dle potřeby
čerstvý koriandr dle potřeby
vietnamská (thajská) bazalka (nedávejte klasickou, to raději žádnou) dle potřeby
rybí omáčka, limetka a chilli paprička nebo drcené chilli k dochucení
Postup přípravy:

Určitě už jste minimálně slyšeli o vynikající voňavé polévce z vietnamské kuchyně, která si získává stále více příznivců, někteří jsou na ní prý dokonce závislí. Už jste ji i ochutnali? Já ano, u nás v Plzni je skvělé vietnamské bistro, kde si můžete dopřát spoustu originálních vietnamských pokrmů. A to bych nebyla já, abych to samozřejmě nevyzkoušela uvařit doma. Phở bò tái je jeden z druhů této polévky, který se podává s velmi najemno nakrájenými plátky syrového hovězího masa, většinou falešné svíčkové, které se po zalití vroucím vývarem v polévce krásně " uvaří " a je šťavnaté.  Další variantou je polévka s již vařeným hovězím masem phở bò chín a nebo slepičí s masem vařeným Phở gà. Všechny jsou skvělé, syté, voňavé a úplně nejlepší na chladné dny a večery. Takže určitě si předvařte velký kotel vývaru, který můžete zamrazit a pak si polévku dopřát kdykoliv ...

Nejprve k vývaru, ten je samozřejmě nejdůležitější na celé polévce. Každý ví, že čím déle se vývar připravuje, tím je lepší. Takže nespěchat, kdo má pomalý hrnec má vyhráno a ostatní ho nechají probublávat 8 hodin nebo celou noc na velmi mírném ohni.
Maso a kosti omyjte studenou vodou a vložte do velkého hrnce. Nechte povařit, vodu s pěnou slijte, omyjte maso, kosti i hrnec a znovu přiveďte k varu a plamen stáhněte, aby voda jen probublávala. Případné nečistoty z povrchu opět seberte nebo proces s omytím ještě zopakujte. Oloupanou cibuli rozřízněte napůl, řeznou plouchou dejte na suchou pánev, přihoďte všechno celé koření a podélně rozpůlený, paličkou trochu naklepaný zázvor také. Opékejte pozvolna, až cibule i zázvor chytnou barvu a koření se krásně rozvoní. Všechno přidejte do vývaru spolu se solí.
Když už je vývar hotový, přecedíme jej nejlépe přes plátýnko, maso použijeme buď do Phở bò chín nebo ho využijeme jinak. Pro servírování  Phở bò tái vývar udržujemev mírném varu.
Nudle vyjmeme ze studené vody a na max. půl minutky je necháme v sítku povařit ve vroucí vodě. Necháme okapat a dáme do misky. Na ně na vemi tenké plátky nakrájené syrové hovězí maso, zasypeme spoustou na jemná kolečka nakrájené jarní cibulky, mungo výhonků a koriandru. A zalijeme vroucím vývarem. Vývar lijte od okraje, nikoliv shora, bylinky by vám ihned zavadly. Každý u stolu si pak dochutí podle sebe rybí omáčkou, limetkovou ( citronovou šťávou ) a chilli.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno