Pažitka
Název:

Pikantní cuketový guláš


Pikantní cuketový guláš


Ingredience:
Ingredience:
mladá cuketa1 ks (cca 300 g)
větší cibule1 ks
česnek6 stroužků
žampiony250 g
žlutá paprika1 ks
červená paprika1 ks
středně velká nebo 4 malá rajčata3 ks
chilli paprička nebo feferonka1 - 2 ks
pikantní papriková klobása4 nožičky
sádlo2 lžíce
velká brambora2 ks
mletá sladká paprika (nejlépe maďarská nebo slovenská)1 lžíce
mletá uzená paprika1 lžička
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka
lístky čerstvé majoránky dle chuti
polohrubá mouka2 lžíce
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Pikantní cuketový guláš je varianta, která se hodí, jak k těstovinám, tak i k čerstvému chlebu. Kdo má rád ostřejší chutě, určitě si přijde na své. Pokud vám náhodou chybí v ledničce cuketa, využijte i jiné sezonní zeleniny.

Ve velké pánvi rozpálíme sádlo, přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Cuketu rozkrojíme podélně napůl a dále krájíme na půlkolečka cca 3 mm silná (tenká?). Přihodíme do pánve. Papriky a papričky (feferony) nakrájíme na nudličky a šup s něma do pánve. Žampiony oloupeme (nemusíme), nožky odkrojíme (použijeme např. do polévky) a překrájíme na plátky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se žampiony přidáme do pánve. Klobásu nakrájíme na kolečka a přidáme k zelenině. Nakonec přidáme na čtvrtky překrájená rajčata, zbavená bubáků. Kdo chce, může i odkožkovat. Všechno promícháme, osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Přidáme obě mleté papriky, chviličku zarestujeme a zalijeme studenou vodou. Vaříme cca 15 - 20 minut. Kontrolujeme zejména brambory, jsou-li měkké.
Asi ve 200 ml studené vody rozmícháme mouku a přilijeme do pánve. Povaříme cca 10 minut na mírném plameni a dochutíme solí, pepřem. Pikantéristi můžou ještě přidat chilli.
Natrhané lístky majoránky dáme až úplně nakonec.
Podáváme s chlebem, zapíjíme dobře vychlazeným pivem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno