Pažitka
Název:

Pita me lahanides: Pita plněná směsí listové zeleniny a fetou


Pita me lahanides: Pita plněná směsí listové zeleniny a fetou


Ingredience:
Ingredience:
chlebová mouka z tvrdé pšenice3 hrnky
sušené droždí2 lžičky
sůl1 lžička
olej1/3 hrnku
teplá voda1 hrnek
cibule2 ks
listová zelenina vhodná na vaření (špenát, mangold, kopřivy, pampelišky...)750 g
čerstvý fenykl dle chuti
čerstvá máta dle chuti
česnek2 stroužky
feta50 g
Postup přípravy:

Pita plněná velkým množstvím listové zeleniny s trochou fety. Báječné jídlo, které upečete na jedné pánvi. Původní řecký recept, který jsem našla v kuchařce Ikaria, od Diane Kochilas. 

Mouku promícháme spolu s droždím a solí a spojíme s vodou prošlehanou s olejem. Rozdělíme na čtyři bochánky, které potřeme olejem a necháme v teple kynout. Po hodině je rukou lehce zploštíme a necháme kynout dalších třicet minut. 

Na náplň orestujeme cibuli, po chvíli přihodíme česnek a dobře opranou a nasekanou zeleninu. Přiklopíme pokličkou a necháme zavadnout. Po několika minutách sundáme z ohně a necháme vychladnout. Ochutnáme a podle chuti osolíme a opepříme. 

Každý z bochánků vyválíme na pomoučněné ploše do kruhu, tak abychom měli celkem čtyři kruhy o stejném průměru, ne větší, než je vaše pánev. Na těsto navrstvíme polovinu zeleninové směsi a polovinu fety. Přikryjeme druhou plackou. Okraje dobře spojíme. Zopakujeme i se zbytkem těsta a náplně.

Necháme nakynout cca 30 minut. Pokud máte doma litinovou pánev, sáhněte po ní. Na středním plameni pánev rozpalte, po chvíli potřete asi lžící oleje a opatrně na ni placku přeneste. Pečte do zlatova. Po dobu pečení zakrývám pánev poklicí. Opatrně otočte. Stejný postup opakujte i s druhou pitou. Jezte ještě teplé.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Nikola Zvonařová

    zavřít okno