Pažitka
Název:

Pizza z pity


Pizza z pity


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka500 g
sušené droždí1/2 lžíce
vlažná voda270 ml
kvalitní olivový olej40 ml
sůl1 lžička
cukr ždibec
Rajčatová passata:
velké zralé rajče7 ks
sůl1 lžička
tmavý třinový cukr1 lžíce
sušená bazalka1 lžička
sušené oregano1 lžička
Dále, co má každý rád:
proužky červené a zelené papriky dle chuti
mozzarella dle chuti
akawi dle chuti
olivy dle chuti
kukuřice dle chuti
Postup přípravy:

Nejoblíbenější jídlo mých dětí. Minimálně dvakrát do měsíce ji tvrdě vyžadují. A samozřejmě každý trochu jinak

Jediné na čem se shodnou je sýr v maximálním množství, který pizza pobere.

Vyzkoušela jsem opravdu hezkou řádku těst až jsem nakonec zakotvila u těsta na pitu. Přidala jsem jen trochu olivového oleje navíc, a tak vzniklo dobře tvárné a chuťově výborné (hodnoceno mými potomky, manželem a švagrem) těsto. 

To bych nebyla já, abych do jídla nepřidala něco krapet arabského, tentokrát akawi sýr, což je bílý sýr balkánského typu v solném nálevu. 

Zajímavost

Na Arabský poloostrov se tento sýr paradoxně dostává z českých Prachatic. Například do SAE ho dováží Madeta. A důvod? Je prý velmi kvalitní - zlaté české ručičky!  A Arabům na jeho výrobu chybí to nejzákladnější - mléko. Důvodem je příliš suché a teplé počasí.

Pokud se pro akawi rozhodnete, nejprve ho na několik hodin ponořte do vody. Během této doby vodu několikrát vyměňte. Voda vylouhuje sůl a sýr tak získá neutrální chuť.

A teď se dáme do těsta!

Ve 100 ml vlažné vody rozmícháme droždí, špetku cukru a necháme vzejít kvásek. 

Mouku prosejeme, přimícháme sůl, přilijeme olivový olej, kvásek, zbytek vody a vypracujeme pružné a hladké těsto, které ze všech stran potřeme olejem a necháme v teple zhruba hodinku kynout. 

Passata?

Rajčata nakrájíme na větší kousky, přidáme cukr, sůl, bazalku, oregáno a pod pokličkou dusíme do měkka. Poté směs propasírujeme přes síto, vrátíme na plotnu a necháme dalších 15 - 20 minut povařit - zredukovat.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, lehce podsypeme moukou, rozválíme na tenko, potřeme passatou, ozdobíme čím je libo, posypeme sýrem, kraje potřeme olivovým olejem a při 230 stupních (horní a dolní ohřev) asi 10 minut pečeme.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno