Pažitka
Název:

Plněný italský chléb


Plněný italský chléb


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka250 g
voda180 ml
olivový olej2 lžíce
sůl1 lžička
sušené droždí2 lžičky
Náplň:
sekaný mražený špenát250 g
mozzarella150 g
rajče1 ks
česnek2 stroužky
sůl dle chuti
tymián1 větvička
olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Focaccia Farcita- plněný italský chléb z pece má jméno odvozené z latinského názvu focus, což znamená pec nebo krb. Tradičně se připravoval na uhlíkách v peci. Náplň můžeme měnit libovolně podle chuti, výborný je se sušenými rajčaty, olivami, pečenými paprikami, nivou a jinými výraznými sýry a čerstvými bylinkami. Ode dnešního dne se zařadil do seznamu nej večeří naší rodiny. Já vsadila na u nás naprosto zbožňovaný špenát a mozzarellu.

Těsto si nechávám vymíchat a vykynout pekárnu na chleba - program Příprava těsta. Pokud pekárnu nemáme, postupujeme takto: droždí rozpustit v trošce vlažné vody, přidat olej, zbytek vody, mouku se solí, hněteme tak dlouho až vznikne hladké,hedvábné a pružné těsto. Necháme vykynut v olejem vymazané míse asi 1 až 1 1/2 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a ty vytvarujeme do bochánků a necháme asi 10 minut odpočinout. 
Mezitím si připravíme náplň. Na kapce oleje orestujeme nadrobno nasekaný česnek, přidáme povolený špenát, osolíme a prohřejeme. Necháme zchladnout. Z každého bochánku vyválíme placku zhruba o průměru 25 cm. Jednu položíme na plech vyložený pečícím papírem. Na placku rozložíme ochucený špenát, na plátky nakrájenou mozzarellu a na plátky nakrájené rajče a náplň překryjeme druhou plackou. Kraje stlačíme k sobě. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi cca 30 minut. Na povrchu těsta vytvoříme důlky asi 1 cm hluboké, pokapeme olivovým olejem a ozdobíme tymiánem.
Pečeme při 180 °C cca 30 minut. Ihned po vyndání z trouby potřeme olivovým olejem a servírujeme nejlépe ještě teplý.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno