Pažitka
Název:

Podzimní polévka z dýně a cukety s praženými slunečnicovými semínky a uzenou paprikou


Podzimní polévka z dýně a cukety s praženými slunečnicovými semínky a uzenou paprikou


Ingredience:
Ingredience:
malá cibule1 ks
česnek1 větší stroužek
cuketa100 g
dýně Hokaido180 g
jemné ovesné vločky1 lžíce
smetana (12%) dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej dle potřeby
máslo dle potřeby
sušený zázvor dle chuti
zakysaná smetana k servírování
Semínková dekorace:
slunečnicová semínka dle chuti
uzená paprika dle chuti
olej kapka
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Dnes jsem si stoupla do kuchyně a řekla si, že když je dnes tak typicky podzimní počasí, že musím, prostě musím vytvořit něco na blog. Že od té doby co jsem nastoupila do práce, to jde s mým vařením, focením a rozvíjením blogu dost z kopce. A jelikož nám k obědu chyběla jen ta polévka, vkládám právě ji.

V první řadě očistěte zeleninu. Cibuli, česnek a cuketu oloupejte. Cuketu a dýni zbavte semínek. Cibuli s česnekem nakrájejte na jemno, dýni a cuketu na větší kostky. 

V hrnci rozpalte trochu oleje asi tak lžičku, přihoďte nakrájenou cibuli s česnekem a restujte dozlatova. Pak přidejte pokrájenou cuketu, dýni, vločky a ještě vše chvíli restujte. Podlijte cca 4 dcl vody, osolte, opepřete, přiklopte pokličkou a vařte doměkka.

Pokud chcete polévce přidat na zvláštnosti, zkuste přidat trochu sušeného zázvoru. 

Když je vše měkké, rozmixujte obsah hrnce na jemno, já používám tyčový mixér.

Na zjemnění přilijte trochu smetany, já použila asi tak 40 ml, ale záleží na vaší chuti. A pokud nedržíte štíhlou linii, můžete na úplný závěr přidat oříšek másla, tím polévka získá na hustotě, ale hlavně na chuti. Máslo nechte jen rozpustit, už nevařte.

Semínková dekorace
Na pánvi si rozpalte kapku oleje, přidejte semínka a míchejte, dokud nebudou semínka zlatavá. Pak přidejte špetku soli a uzené papriky. Důkladně rozmíchejte a stáhněte z plamene. Hotovo.

K servírování požijte noček ze zakysané smetany, restovaná semínka a můžete přidat i něco zeleného pro oko.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno