Pažitka
Název:

Pohanková polévka s kořenovou zeleninou, pórkem, květákem, bramborem a ghí

bez BKM, lepku, vajec


Pohanková polévka s kořenovou zeleninou, pórkem, květákem, bramborem a ghí


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřeby
mrkev2 - 3 ks
celer kousek
velká petržel1/2 ks
pórek - bílá část1 ks
květák kousek
himalájská sůl dle chuti
mletý kmín dle chuti
majoránka dle chuti
pohanka2 - 3 hrsti
vodacca 1 - 1,5 l
brambory (nemusí být)1 - 2 ks
Postup přípravy:

Když přijdou chladné dny, začínám přidávat do polévek obiloviny, pohanku miluji. Nejen, že dokáže tělo krásně prohřát, ale je také velmi zdravá, v tomto počasí úžasný pomocník pro naši imunitu. Pohanka obsahuje mnoho důležitých látek, které jsou prospěšné našemu zdraví. Je zdrojem vitamínů ze skupiny vitamínů B, C a E. Dále obsahuje vlákninu a minerály - vápník, želeno, fosfor, mangan, zinek, draslík, hořčík, selen a další stopové prvky. Má pozitivní vliv na cévní systém, regeneraci jater, snižuje krevní tlak, cholesterol v krvi a mnohé další. Navíc Ghí chutná prostě báječně. 

Tato polévka je naší oblíbenou a její příprava je velmi rychlá a snadná.

Očistíme si zeleninu, na Ghí orestujeme pokrájený pórek, přidáme mrkev, celer, petržel, kousek květáku a opět vše společně s pórkem prohřejeme a zalijeme vodou. Přidáme sůl, mletý kmín, majoránku a pokrájené brambory, nemusí být. Polévku vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, lehce ji rozmačkáme nebo rozmixujeme s pomocí tyčového mixéru. Nakonec přidáme do polévky pohanku, kterou před přidáním propláchneme, vaříme 3 - 5 minut a odstavíme. Přiklopíme pokličkou a necháme dojít. 

V tomto chladném počasí velmi příjemná polévka, která je výborná a ještě zahřeje.

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno