Pažitka
Název:

Pohankovo-quinoový chléb


Pohankovo-quinoový chléb


Ingredience:
Ingredience:
pohanka300 g
quinoa100 g
chia semínka1 lžíce
voda4 lžíce
syrovátka200 ml
lněný olej2 lžíce
vinný ocet5 lžic
polohrubá kukuřičná mouka50 g
růžová sůl1,5 lžičky
drcený kmín1 lžička
sušený koriandr2 lžičky
kypřící prášek1 lžička
soda1 lžička
semínka (sezamová, dýňová, slunečnicová...) na posypání
Postup přípravy:

I když nejsme celiaci, bezlepková jídla nám dělají moc dobře na zažívání. S jejich přípravou je to ale obtížnější, protože bezlepkové mouky se chovají jinak, než ty klasické. Proto jsem si nikdy netroufla na chléb. Až jsem dostala tip na tento z pohanky. No, náš kváskový má konkurenta.

Chia semínka necháme ve vodě nabobtnat. Pohanku spolu s quinoou pořádně propláchneme a 4 hodiny namáčíme. Slijeme a umixujeme s chia gelem, syrovátkou, olejem a octem dohladka. 
Ke směsi přidáme promíchané sypké suroviny (mouku, sůl, kmín, koriandr, kypřící prášek a sodu) a těsto navrstvíme do chlebové formy vystlané pečícím papírem. Vrch posypeme libovolnými semínky a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních 55 minut. Po upečení vyndáme na mřížku, aby rovnoměrně zchladl.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno