Pažitka
Název:

Pohankový koláč s černým a červeným rybízem, borůvkami, přírodním šmakounem a kokosovou smetanou

bez BKM, lepku, laktózy


Pohankový koláč s černým a červeným rybízem, borůvkami, přírodním šmakounem a kokosovou smetanou


Ingredience:
Ingredience:
vejce5 ks
třtinový cukr80 g
Bio České Ghíčko2 lžíce
slunečnicový olej2 lžíce
pohanková mouka hladká200 g
mandlové mléko200 ml
kypřící prášek bez fosfátů1 ks
kokosová smetana Soyatoo1 ks
přírodní Šmakoun100 g
červený rybíz dle chuti
černý rybíz dle chuti
borůvky dle chuti
Ghí na vymazání formy
pohanková mouka hladká na vysypání formy
směs ovoce (borůvky, červený a černý rybíz)2 - 3 hrsti
Postup přípravy:

Lehoučký nadýchaný koláč s chutí po tvarohu a kokosu. Tak přesně takový je tento koláč, příliš se u nás neohřál a jen se po něm zaprášilo. 
Šmakouna používám moc ráda, dokáže nahradit sýry, ale i tvaroh. Když se namíchá s rostlinnou smetanou, je ve výsledku od tvarohu k nerozeznání. Nejlépe chutná ještě vlažný. Pokud máte spoustu rybízu, neváhejte ani chviličku a dopřejte si na bílkoviny bohatý koláč s ovocem.

Tento koláč je velmi jednoduchý a rychlý. Vejce třeme s cukrem do podoby krému, přidáme za stálého šlehání Ghí a olej, následně již jen metlou vmícháme pohankovou mouku s kypřícím práškem a přiléváme mandlové mléko, mandlového mléka přidáme tolik, aby bylo těsto řidší a lépe se nám do formy lilo. Vzniklé těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy. Vyšleháme si kokosovou smetanu soyatoo, nastrouháme najemno šmakouna a následně jej dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem a pak již jen smícháme za pomoci šlehání s vyšlehanou kokosovou smetanou. Je na vás zda si dáte stranou část smetany na následné nazdobení upečeného koláče, já ji použila do koláče celou ve směsi se šmakounem. Směs kokosové smetany a šmakouna navrstvíme na těsto, nemusíme řešit zdobení, při pečení se slije v jeden celek. Celou plochu koláče již jen libovolně doplníme ovocem, já dala největší podíl borůvek, nakombinovala jsem s červeným a černým rybízem, použila jsem celkem přibližně 5 hrstí ovoce.
Připravený koláč vložíme do předem předehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Když je koláč téměř pečený, pohodíme střed směsí ovoce.

Necháme vychladnout, ale nejlépe chutná ještě teplý.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno