Pažitka
Název:

Pohankový koláč s třešněmi, borůvkami a Českým Ghíčkem


Pohankový koláč s třešněmi, borůvkami a Českým Ghíčkem


Ingredience:
Ingredience:
vejce5 ks
kokosový cukr40 g
České Ghíčko Bio80 g
pohanková mouka hladká280 g
bezfosfátový kypřící prášek bio-nebio2 lžičky
voda150 ml
třešně dle potřeby
borůvky dle potřeby
Ghí na vymazání formy
rýžová mouka polohrubá na vysypání formy
Postup přípravy:

Máme tu léto, nevím jak u vás, ale u nás se letos urodilo spousta domácího ovoce. Jahůdky už máme sklizené a nyní sklízíme a zpracováváme třešně a borůvky.

Jelikož je mi líto nechat třešničky ladem, ráno jsem je rychle natrhala a přidala do koláče společně s borůvkami. Tento koláč je velmi rychlý a nenáročný a zvládne jej připravit každý. Vznikl velmi chutný a nadýchaný koláč, který si dopřejeme k odpolední ledové kávičce z Ghítely. Navíc mi dorazila čerstvá zásoba Českého Ghíčka a tomu se prostě nedalo odolat.

Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s kokosovým cukrem. Do vyšlehaných žloutků s cukrem přidáme Ghí a necháme opět šlehat. Mezitím si vyšleháme bílky, které dáme stranou. Do vyšlehaných žloutků s cukrem a Ghí, přidáme pohankovou mouku, kterou již jen metlou zašleháme do připravovaného těsta. Během zašlehávání přiléváme vodu a nakonec přidáme kypřící prášek, znovu metlou promícháme a nakonec již jen lehce vmícháme vyšlehané bílky. Připravené těsto nalijeme do formy, kterou jsme si vymazali Ghíčkem a vysypali rýžovou polohrubou moukou. Do těsta již jen nandáme námi zvolené ovoce. Je již na vás, zda přidáte drobenku či nikoliv.

Připravený koláč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C, přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí.

Koláč necháme vychladnout.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno