Pažitka
Název:

Pohankový perník se syrovátkou


Pohankový perník se syrovátkou


Ingredience:
Ingredience:
pohanková mouka (půl celozrnné a půl hladké)200 g
prášek do perníku1 balíček
soda1 lžička
mletá skořice1 lžička
kakao1 lžíce
kokosový cuker30 g
datle140 g
syrovátka250 ml
řepkový olej100 ml
velké vejce1 ks
domácí švestková marmeláda3 lžíce
kokosový olej3 lžíce
agáve sirup2 lžíce
kakao3 lžíce
strouhaný kokos1 lžíce
Postup přípravy:

Z výroby domácího sýra mi zbylo větší množství syrovátky. Dlouho jsem přemýšlela, co s ní. Z části jsem zadělala na chleba, z části upekla tento bezlepkový perník (původně zamýšlený k snídani, v reálu sněden skoro všechen ke svačině a večeři) a ve zbytku vykoupu děti.

V míse smícháme sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, kakao, kokosový cukr). 
Datle rozmixujeme s vejcem a troškou syrovátky dohladka a přidáme zbytek tekutých syrovátky a olej. 
Vše spojíme dohromady a těsto nalijeme do formy vystlané pečícím papírem. Pečeme při 160 stupních 35-40min.
Po vychladnutí perník pomažeme marmeládou, polijeme čokoládovou polevou (tu připravíme rozpuštěním kokosového oleje, do kterého metličkou zašleháme sirup a kakao až vznikne kompaktní hladká tekutina) a posypeme kokosem. 
Necháme zatuhnout v lednici.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno