Ingredience: | |
pohanková mouka (půl celozrnné a půl hladké) | 200 g |
prášek do perníku | 1 balíček |
soda | 1 lžička |
mletá skořice | 1 lžička |
kakao | 1 lžíce |
kokosový cuker | 30 g |
datle | 140 g |
syrovátka | 250 ml |
řepkový olej | 100 ml |
velké vejce | 1 ks |
domácí švestková marmeláda | 3 lžíce |
kokosový olej | 3 lžíce |
agáve sirup | 2 lžíce |
kakao | 3 lžíce |
strouhaný kokos | 1 lžíce |
Z výroby domácího sýra mi zbylo větší množství syrovátky. Dlouho jsem přemýšlela, co s ní. Z části jsem zadělala na chleba, z části upekla tento bezlepkový perník (původně zamýšlený k snídani, v reálu sněden skoro všechen ke svačině a večeři) a ve zbytku vykoupu děti.
V míse smícháme sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, kakao, kokosový cukr).
Datle rozmixujeme s vejcem a troškou syrovátky dohladka a přidáme zbytek tekutých syrovátky a olej.
Vše spojíme dohromady a těsto nalijeme do formy vystlané pečícím papírem. Pečeme při 160 stupních 35-40min.
Po vychladnutí perník pomažeme marmeládou, polijeme čokoládovou polevou (tu připravíme rozpuštěním kokosového oleje, do kterého metličkou zašleháme sirup a kakao až vznikne kompaktní hladká tekutina) a posypeme kokosem.
Necháme zatuhnout v lednici.