Tmavé těsto: | |
rýžovo-mandlové mléko | 500 ml |
instantní kukuřičná polenta | 125 g |
kokosový cukr | 2 lžíce |
kakao | 15 g |
Světlé těsto: | |
kokosové mléko | 500 ml |
instantní kukuřičná polenta | 140 g |
rýžový sirup | 3 lžíce |
Krém: | |
Šmakoun švestka-skořice | 1 balení (200g) |
sušené brusinky | 150 g |
voda | 1 lžíce |
Poleva: | |
vysokoprocentní hořká čokoláda | 60 g |
rostlinné máslo | 60 g |
Rok s rokem se sešel a máme tady zase farní karneval. Loni jsem se pokoušela o bezlepkové cupcakes vhodné pro abkm. Letos jsem se držela stejného úmyslu, ale místo muffinů jsem si pohrála s vykrajovátkem a sestavila minidortíky. Uvidíme, zda můj hokus pokus zachutná, a nebo si ho odneseme domů na zítřejší snídani.
Brusinky si nejlépe přes noc namočte do vody.
Příprava tmavého i světlého základu je totožná.
Nejprve si vhodnou formu či pekáč vysteleme pečícím papírem a lehce potřeme olejem.
Mléko spolu se sladidlem přivedeme k varu a velice pečlivě do něj vmícháme polentu (v případě tmavého těsta prosátou s kakaem).
Za stálého míchání vaříme asi 3 minuty, těsto rychle tuhne.
Ještě horké navrstvíme do připraveného pekáčku a povrch uhladíme. Klidně si namočte ruce nebo stěrku do horké vody, jde to lépe. Necháme vychladnout.
Na krém si pomocí mixéru dohladka umícháme scezené brusinky a Šmakouna, dle potřeby přidáme lžíci vody, ale pozor, konzistence nesmí být příliš řídká, aby krém držel.
Z těsta poté vykrajujeme libovolné tvary (mně to vyšlo na 7 trojúhelníčků).
Na spodní kakaový korpus naneseme silnou vrstvu krému (můžeme si pomoci zdobícím sáčkem) a přiklopíme světlou částí.
Po zkompletování nanášíme vlažnou polevu, kterou připravíme rozpuštěním čokolády a másla ve vodní lázni.
Dortíčky dozdobte dle fantazie, např. čerstvým ovocem, zbytkem krému apod.
*Míst Šmakouna švestka-skořice zvolte klidně toho brusinkového s goji (já bohužel nesehnala), nebo můžete nahradit sušené brusinky švestkami.
Podrobné info: