Pažitka
Název:

Polentové minidortíčky s brusinkovým krémem


Polentové minidortíčky s brusinkovým krémem


Ingredience:
Tmavé těsto:
rýžovo-mandlové mléko500 ml
instantní kukuřičná polenta125 g
kokosový cukr2 lžíce
kakao15 g
Světlé těsto:
kokosové mléko500 ml
instantní kukuřičná polenta140 g
rýžový sirup3 lžíce
Krém:
Šmakoun švestka-skořice1 balení (200g)
sušené brusinky150 g
voda1 lžíce
Poleva:
vysokoprocentní hořká čokoláda60 g
rostlinné máslo60 g
Postup přípravy:

Rok s rokem se sešel a máme tady zase farní karneval. Loni jsem se pokoušela o bezlepkové cupcakes vhodné pro abkm. Letos jsem se držela stejného úmyslu, ale místo muffinů jsem si pohrála s vykrajovátkem a sestavila minidortíky. Uvidíme, zda můj hokus pokus zachutná, a nebo si ho odneseme domů na zítřejší snídani.

Brusinky si nejlépe přes noc namočte do vody.
Příprava tmavého i světlého základu je totožná.
Nejprve si vhodnou formu či pekáč vysteleme pečícím papírem a lehce potřeme olejem.
Mléko spolu se sladidlem přivedeme k varu a velice pečlivě do něj vmícháme polentu (v případě tmavého těsta prosátou s kakaem).
Za stálého míchání vaříme asi 3 minuty, těsto rychle tuhne.
Ještě horké navrstvíme do připraveného pekáčku a povrch uhladíme. Klidně si namočte ruce nebo stěrku do horké vody, jde to lépe. Necháme vychladnout.
Na krém si pomocí mixéru dohladka umícháme scezené brusinky a Šmakouna, dle potřeby přidáme lžíci vody, ale pozor, konzistence nesmí být příliš řídká, aby krém držel.
Z těsta poté vykrajujeme libovolné tvary (mně to vyšlo na 7 trojúhelníčků).
Na spodní kakaový korpus naneseme silnou vrstvu krému (můžeme si pomoci zdobícím sáčkem) a přiklopíme světlou částí.
Po zkompletování nanášíme vlažnou polevu, kterou připravíme rozpuštěním čokolády a másla ve vodní lázni. 
Dortíčky dozdobte dle fantazie, např. čerstvým ovocem, zbytkem krému apod.

*Míst Šmakouna švestka-skořice zvolte klidně toho brusinkového s goji (já bohužel nesehnala), nebo můžete nahradit sušené brusinky švestkami.

Podrobné info:
Počet porcí7 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno