Pažitka
Název:

Polévka s nádechem Asie na Českém Ghíčku


Polévka s nádechem Asie na Českém Ghíčku


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko5 - 6 lžic
dýně Hokaido1 kg
pórek100 g
šalotka1 ks
med3 lžíce
kokosové mléko dle potřeby
mletý kardamon dle chuti
zázvor dle chuti
koriandr dle chuti
himalájská sůl dle chuti
cibule na ozdobení1 ks
šťáva z pomeranče dle chuti
voda1,5 l
Postup přípravy:

Už se nám krátí zásoby dýní, které vypěstovali náš dědeček s babičkou. A já už delší dobu plánuji pečenou dýni. Narazila jsem na zajímavý recept, který jsem chtěla vyzkoušet. Já nikdy nevařím podle receptu a tak došlo na drobnou úpravu.

Dýni si očistíme, omyjeme, neloupeme. Dáme do zapékací mísy, osolíme, potřeme Českým Ghíčkem, které si necháme rozpustit. Asi tak 4 polévkové lžíce. Posypeme jemně mletým kardamonem a koriandrem. Potřeme medem, promícháme, přiklopíme. 
Dáme do trouby a pečeme na 150°C asi tak 30 minut.
Bílou část pórku orestujeme společně s pokrájenou šalotkou na Českém Ghíčku. Přidáme dýni, zalijeme vodou. Přidáme nastrouhaný zázvor, kokosové mléko a vaříme podle potřeby. Já vařila 45 minut. 
Polévku po té rozmixujeme a přepasírujeme, dochutíme šťávou z pomeranče.
Kdo chce, může zjemnit například rýžovou smetanou Soyatoo, já jsem pro zjemnění přidala ještě 1 lžíci Ghíčka a vyšlehala.

Podáváme s orestovanými kroužky cibule.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno