Pažitka
Název:

Polévka z barevných květáků, batátu, petržele, kmínu,majoránky a Rýmovníku


Polévka z barevných květáků, batátu, petržele, kmínu,majoránky a Rýmovníku


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřeby
malý květák - mix barev1 ks
petržel1 ks
velký batát1 ks
pórek40 g
mletý kmín dle chuti
majoránka dle chuti
Rýmovník dle chuti
sůl dle chuti
voda1,5 l
Postup přípravy:

Testujeme Rýmovník, dle názvu hádáte správně, že se jedná o rostlinku určenou k léčbě nachlazení a nejen to.

Na dnešek jsme měli Rýmovník v polévce, čaji a odpařovači na topení. Musím říct, že mě strašně mile překvapil, spali jsme celou noc i přes velmi intenzivní rýmu. Syn spal do 9 hodin, já do půl deváté a musím konstatovat, že tomu tak bylo naposledy ani nevím kdy, bylo to pro mě docela zděšení, ale nakonec v celku velmi příjemné. Rychle jsem vyskočila z postele a běžela do kuchyně. Vyndala jsem si různé druhy zeleniny a pustila se do přípravy polévky, kterou jsem doplnila právě Rýmovníkem. Do polévky jsem jej přidala jen ždibec, má výraznou chuť podobnou šalvěji, jeho využití je v kuchyni pestré.

Na Ghí orestujeme pokrájený pórek, přidáme očištěný pokrájený batát, petržel, na růžičky rozebraný květák, vše společně prohřejeme. Já využila zbytků barevných květáků, tomu odpovídá i konečná barva. Pokud připravíte z běžně dostupného květáku, bude polévka světlá. Po prohřátí směs zeleniny zalijeme vodou, osolíme, přidáme mletý kmín, majoránku, vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, přihodíme natrhaný, případně posekaný kousek listu Rýmovníku, který před přidáním důkladně omyjeme, já dala malou čtvrtku omytého listu, krátce prohřejeme, polévku rozmixujeme dohladka. Rýmovník je poměrně dost výrazný, přidávejte dle vlastní chuti.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno