Pažitka
Název:

Polévka z cukrové kukuřice s koriandrovými krutony


Polévka z cukrové kukuřice s koriandrovými krutony


Ingredience:
Ingredience:
cukrová kukuřice (mražená)450 g
střední brambora1 ks
jarní cibulka4 ks
vývar700 ml
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej dle potřeby
celozrnný toustový chleba5 plátk
koriandr2 hrsti
medvědí česnek4 lístky
olivový olej dle potřeby
smetanový sýr na ozdobení
Postup přípravy:

Dnešní polévka byla dílem náhody, ale právě tak vznikají překvapivě dobrá jídla, ke kterým se člověk pak rád vrací. Musela jsem dnes rychle uvařit a naše domácnost byla před velkým nákupem. V mrazáku byl jen zapomenutý balíček kukuřice a tak jsem si musela vystačit s tím, co bylo. Výsledek byl překvapivě dobrý. Polévku jsem doplnila koriandrovými krutony a pro dokonalejší chuť i lžičkou smetanového sýra.

Na trošce oleje si krátce v tlakovém hrnci opečeme nakrájenou jarní cibulku (nakrájenou na kolečka, pouze bílá část). Poté přidáme na kostičky nakrájenou bramboru a mraženou kukuřici. Zalijeme vývarem, tak aby byla kukuřice zcela ponořena. Uzavřeme tlakový hrnec a přivedeme k varu. Vaříme cca 10 minut.

Opatrně hrnec otevřeme a kukuřici rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Osolíme a opepříme. S ohledem na slupky kukuřice, které se mixérem úplně nerozmixují, doporučuji polévku ještě propasírovat.

Krutony si uděláme tak, že na kostičky nakrájíme toastový chleba, koriandr a medvědí česnek si nasekáme. Na plech vyložený pečícím papírem dáme kostičky toastového chleba, pokapeme olivovým olejem a posypeme bylinkami a vše rukama promícháme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 10 minut.

Polévku podáváme s koriandrovými krutony, posypanou trochou nasekaného koriandru a případně se lžičkou smetanového sýra.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno