Pažitka
Název:

Polévka z mungo fazolí


Polévka z mungo fazolí


Ingredience:
Ingredience:
zelené mungo fazolky1 hrnek
menší mrkev2 ks
celer3 řepíky
České Ghíčko1 lžíce
větší cibule1 k
česnek2 stroužky
zeleninový vývar1,5 l
mletý zázvor1/2 lžičky
kari1/2 lžičky
hrubozrnná mořská sůl dle chuti
Postup přípravy:

Možná jste se s fazolkami mungo nikdy nesetkali a to je chyba. Jde o malé olivově zelené fazolky pocházející z Indie. Nejčastěji je seženete v prodejnách se zdravou výživou a v některých větších supermarketech se prodávají dokonce i naklíčené. Fazolky jsou výborným zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a téměř všech vitamínů skupiny B. Před vařením doporučuji fazolky nejprve namočit, ideálně přes noc. Pokud je však budete vařit přímo, počítejte s delší dobou přípravy. Naklíčené fazolky můžete použít například i do salátů anebo je konzumovat jen tak.

Fazolky zalijte vodou a nechte je ideálně přes noc namočené. V hrnci orestujte na přepuštěném másle nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Po chvilce přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, zázvor a kari. Vše zalijeme vývarem a necháme vařit cca 10 minut. Vodu z fazolek slijeme a vmícháme je do polévky. Vaříme dalších cca 35-40 minut, dokud nebudou fazolky měkké. Na závěr polévku dochutíme solí a můžeme podávat.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Michaela Šupáková

    zavřít okno