Pažitka
Název:

Pomalu pečená krkovice na voňavém zelí


Pomalu pečená krkovice na voňavém zelí


Ingredience:
Ingredience:
vepřová krkovice bez kosti (pro kostihryzce klidně i s kostí)4 silnější plátky
čerstvě drcený pepř špetka
sůl špetka
rozmarýn menší svazek
sádlo3 lžíce
cibule (nejlépe červená) měla jsem růžovou2 ks
bílé hlávkové zelí1 kg
červené jablko2 ks
bílé suché víno400 ml
pomerančový džem4 lžíce
čerstvý zázvor5 cm
bílý vinný ocet či citronová šťáva2 lžíce
krupicový cukr2 lžíce
Postup přípravy:

Krkovice není zrovna nejdietnějším jídlem, ale s voňavým zelím...No neříkejte, že byste si nedali?!

Den předem si připravíme maso. Zlehka plátky naklepeme, na krajích nařízneme, aby se nám nekroutily. Potřeme olejem (dala jsem olivový a hojně opepříme čerstvě drceným pepřem nebo pepřovým kořením, do masa vetřeme jehličky rozmarýnu. NESOLÍME. Dáme do uzavíratelné nádoby a vložíme do lednice, ideálně přes noc.
V den D si do pekáčku (který je vhodný i na pečení v troubě) dáme tuk (olej nebo sádlo) a nahrubo nakrájené cibule. Necháme zesklovatět a přidáme nakrouhané zelí. Přilijeme víno a vaříme, dokud zelí nezačne měknout. Poté přidáme jablka i se slupkou, překrájená na osminky a samozřejmě bez jádřinců. Do zelí vmícháme 2 lžíce džemu, do kterého přidáme najemno nastrouhaný zázvor, dále cukr, ocet a sůl. Vaříme dalších cca 5 minut. Zelí ochutnáme a doladíme chutě…
Mezitím si ve druhé pánvi, nejlépe steakové, rozpálíme tuk, vložíme krkovici, kterou těsně před tím osolíme a zprudka restujeme z každé strany 7 minut. Po této době maso potřeme z obou stran zbývajícím džemem a ještě chvilku, ale na mírnějším plameni, opékám…asi tak dalších 6 minutek.
Maso přemístíme do kastrolu se zelím. Do pánve, ve které jsme restovali maso, vlijeme decku vína, odmícháme ze dna a boků všechny přípečky a obsah pánve přelijeme přes maso.
Pekáč nebo kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáté na 150 °C (horkovzduch).
Pečeme cca 90 minut, nepodléváme už ničím.
Asi tak 15 minut před dokončením sundáme poklici a necháme udělat hezkou kůrčičku.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno