Pažitka
Název:

Quinoa s rýžovo-kokosovým mlékem, kokosovým krémem a hruškami

bez lepku, mléka, laktózy a vajec- vegan


Quinoa s rýžovo-kokosovým mlékem, kokosovým krémem a hruškami


Ingredience:
Ingredience:
quinoa60 g
rýžovo-kokosové mléko Provamel300 ml
hruška1 - 2 ks
kokosový krém1 lžíce
hruška na ozdobení1 ks
Postup přípravy:

Quinou jsme si zamilovali, je to velmi univerzální "obilovina", která lze použít jako příloha, k přípravě dezertů, korpusů ať již na sladko či slano. 
Pokud si vás quinoa získá, bude to jen dobře. Hovoříme tady totiž o vysoce výživné potravině, která je zajímavá nejen z hlediska svého výjimečného bílkovinného složení. Využívají se její semena, která mají velikost 1-3mm. Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin), obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků. Obsah živin závisí především na vlastnostech půdy, na níž rostlina vyrostla. Praním a obrušováním semen se obsah snižuje. Podle čínské medicíny harmonizuje ledviny, na něž má energizující účinek. Z nutričního hlediska by nás dále mohlo zajímat mnohdy deficitní železo, půl šálku jej obsahuje téměř 8 mg, což staví quinou na jednu z nejvyšších příček v tabulce rostlinných železitých potravin. Stejné množství pak obsahuje pěkných 5 g vlákniny. Navíc její příprava je velmi snadná.

Quinou propláchneme, na několik minut namočíme do studené vody, zbaví se tak hořkosti a zároveň ji zbavíme nečistot, následně vodu slijeme. Quinou zalijeme rostlinným mlékem, vaříme přibližně 15-20 minut. Pokud budeme vařit čistě v kokosovém mléce, nebude třeba přidávat kokosový krém. Po uvaření quinou přiklopíme a necháme vsáknout zbylé rostlinné mléko. Postačí, když zůstane po uvaření půl hrnku, víc není žádoucí, budeme přidávat hrušku, která dezert naředí.
Po vychladnutí přidáme do uvařené quinoy omytou, pokrájenou hrušku zbavenou jadérek. Rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme lžíci kokosového krému a zamícháme. Tato směs bude úžasná s mangem, ananasem prostě každý dle chuti své. Vždy je zapotřebí upravit poměr mléka k druhu přidaného ovoce, nejlépe když se nám povede uvařit quinou s minimem rostlinného mléka.
Připravenou směsí naplníme pohárky a ozdobíme pokrájenou hruškou.
Podáváme nejlépe vychlazené.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno