Ingredience: | |
zralá rajčata | 2 - 3 ks |
okurka | 1 ks |
paprika | 1 ks |
střední červená cibule | 1 ks |
černé olivy | hrst |
sýr feta | 200 g |
mořská sůl | dle chuti |
šťáva z citronu | dle chuti |
kvalitní olej | dle potřeby |
koření na řecký salát (sušené oregano) | dle chuti |
lístky čerstvé máty | dle chuti |
Když si vzpomenu na loňskou dovolenou v řeckém městečku Parga, vždy se mi vybaví řecký salát. I když má Řecko spoustu vynikajících jídel, tento jednoduchý salát je pro mě jedničkou.
Rajčata nakrájíme na klínky, okurku na kostky, papriku na plátky a červenou cibuli na tenká půlkolečka. V misce (talíři) smícháme rajčata, okurku, papriku a černé olivy. Vše zasypeme nakrájenou cibulí.
Na cibuli položíme plátek sýru feta. Salát pokapeme několika kapkami šťávy z citronu a zalijeme dostatečným množstvím olivového oleje (salát se musí v oleji trochu „koupat“).
Nakonec salát jemně posolíme a posypeme kořením. Na talíři dozdobíme čerstvou mátou.