Pažitka
Název:

Řepová polévka s kokosovým mlékem


Řepová polévka s kokosovým mlékem


Ingredience:
Ingredience:
větší řepa2 ks
zeleninový vývar500 ml
střední cibule1 ks
česnek2 stroužky
kokosové mléko15 lžic
olivový olej1 lžíce
nastrouhaný zázvor1 lžička
sůl dle chuti
pepř špetka
petržel na ozdobu
Postup přípravy:

Zelináři už nás krásně zásobují řepou, na zahrádkách jakbysmet, tak konečně přichází období, kdy si můžeme pochutnávat na jedné z nejpřínosnějších potravin. Možná jste si už loni dle receptů všimli, že řepu můžu pořád a na všemožné způsoby. To že mi tak chutná, je vlastně můj bonus. Řepa je bohatá na živiny a vlákninu, pročišťuje organismus, obsahuje velké množství kyseliny listové, což ocení zejména těhotné ženy; říká se, že upravuje krevní tlak a ze svého okolí vím, že nápoje z ní pijí lidé bojující s rakovinou. Abych však nekončila úvod takto pošmourně, přidávám ještě upozornění, že také dobře barví, tak se pak neděste, že s Vámi něco není v pořádku. Vy už určitě víte, o čem mluvím. To jsem si tedy pomohla s tím ukončením úvodu.

Letošní sezónu řepy zahájím polévkou. Sice s méně tradičními surovinami, ale i to má své opodstatnění. Zkusili jste třeba někdy použít kokosové mléko místo smetany? Ne, tak to můžete zkusit právě v tomto receptu jako dietnější verzi. Ano, kokosové mléko také obsahuje tuk, ale mnohem tělu přínosnější, než taková smetana a chuťově je velmi zajímavé. Koupíte-li celou plechovku, zbude Vám. Tak jej zkuste použít do smoothie, do kari, omáček, domácí zmrzliny... A o zázvoru ani nemluvě, ten prostě přínosný je. 

Připravte si vývar, i z kostky, nemáte-li jiný. Cibuli nakrájejte najemno, česnek nalisujte a nastrouhejte si zázvor. V hrnci rozehřejte olej a na něm po pár minut restujte cibuli. Mezitím zbavte řepu slupky (ano, používám rukavice, přiznám se) a nakrájejte ji na malé kousky, přičemž občas mrkněte na tu cibuli, ať ji nespálíte. K ní pak přidejte připravený česnek a zázvor, opět pár minutek restujte. Posléze přidejte i řepu, promíchejte a přilijte vývar. Takto vařte do změknutí řepy. Pomocí vidličky poznáte, kdy je opravdu měkká. Zabere to tak cca 30 minut, ale záleží na velikosti kousků.

Jakmile je řepa uvařená, všechno v hrnci rozmixujte v pyré. Tyčovým mixérem, či stolním, na tom nesejte. Přidejte kokosové mléko, osolte, opepřete dle chuti a můžete servírovat - nejlépe ozdobené petrželkou. Nejvíce mi tato polévka chutnala, když jsem si petrželku nasekala a zamíchala do polévky. Však posuďte sami. Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Lucie Lužná

    zavřít okno