Pažitka
Název:

Rillettes


Rillettes


Ingredience:
Ingredience:
krkovice750 g
vepřová plec750 g
libovější bůček500 g
vepřové sádlo1 kg
sůl20 - 25 g
bílé suché víno2 dcl
mletý pepř dle chuti
Postup přípravy:

Od krájení masa k plnění sklenic sice uběhne několik hodin, ale výsledek pak stojí za to. Rillettes (čti rijet) jsou francouzskou specialitou, kterou můžete věnovat jako dárek nebo uschovat v lednici, kde vám maso vydrží několik týdnů.

1) Sádlo si nakrájíme na drobné kostičky (cca 2×2 cm) a dáme vyškvařit (dozlatova). Pokud máme na sádle i kůži, vhodíme ji ke škvarkům. Až nám škvarky zezlátnou, přidáme na kostky (cca 4×4 cm) nakrájené maso. Plamen stáhneme na málo, aby nám směs jen zlehka probublávala (pod pokličkou).

2) Zhruba po třech hodinách přidáme sůl, pepř a víno. Pokračujeme při stejné teplotě další tři hodiny (bez pokličky).

3) Sádlo odebereme do nádoby (můžeme použít třeba na smažení). Teplé rillettes plníme do důkladně vymytých sklenic.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno