Pažitka
Název:

Risotto z červené řepy a tymiánu


Risotto z červené řepy a tymiánu


Ingredience:
Ingredience:
rýže Arborio400 g
střední červená cibule1 ks
menší červená řepa2 - 3 ks
červené suché víno1 dcl
zeleninový vývarcca 1 l
tymián (nebo 2-3 lžičky sušeného)4 - 5 snítek
parmazán50 g
máslo1 lžíce
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Vedle dýně je klasickou podzimní zeleninou i červená řepa. Tyto dvě suroviny jsou si v možnostech jejich využití v kuchyni vlastně docela dost podobné. Proto jsem se rozhodla využít červenou řepu při přípravě oblíbeného risotta. Výhodou je, že v tomto receptů můžete použít řepu syrovou a nemusíte se zdržovat jejích předvařením. Výsledná chuť risotta ve spojení řepy, parmazánu a tymiánu je skvělá.

Ve vyšším kastrolu nebo pánvi si na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou červenou cibuli a poté k ní přidáme nastrouhanou červenou řepu (na hrubém struhadle a syrovou). Chvíli orestujeme a přidáme rýži, vše promícháme a to tak, aby se každé zrníčko rýže obalilo směsí cibule a řepy. Podlijeme vínem a na mírném plameni necháme postupně vyvařit. Jakmile nám z vína už prakticky nic nezbude, tak směs podlijeme vývarem, ale jen tak, aby byla rýže lehce ponořena a jako u každého správného risotta vývar během vaření doplňujeme. Přidáme tymián (pokud použijeme ten sušený, jinak bychom čerstvý přidávali až ke konci vaření). Osolíme, opepříme, promícháme a vaříme na mírném ohni cca 15 - 20 minut, a to do změknutí rýže. Ke konci vaření pak do risotta vmícháme najemno nastrouhaný parmazán a lžíci zchladlého másla a pořádně promícháme. Pokud je třeba, tak dochutíme solí nebo pepřem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno