Pažitka
Název:

Růžové cukroví


Růžové cukroví


Ingredience:
hladká mouka330 g
máslo100 g
ztužený tuk100 g
žloutek2 ks
cukr moučka100 g
jedlá soda1/2 lžičky
růžová voda2 lžíce
Ingredience:
Postup přípravy:

Tak už mě to taky dostihlo, jojo...až k nám na Blízký východ. Od rána stojím v kuchyni, míchám těsta, krájím a peču, přitom koukám na pohádky a kochám se vůní, která se line z trouby. Jen ochutnávat nesmím, takže vám zatím ani nepovím, jak mi chutná. Dnes, jako každé pondělí, totiž držím půst. S posledním slunečním paprskem, který zapadne za horizont, si ale také ždibec dopřeji a určitě koštnu.

V dnešním receptu jsem trochu zaexperimentovala, původně jsem chtěla péct klasické linecké cukroví, ale trochu se to zvrtlo a mě napadla malá změna, čímž vzniklo trochu arabské, trochu české cukroví, takové multikulti, ilHamduliLlah - hallelujah!

Mouku, cukr a sodu prosejeme, promícháme, přidáme máslo, tuk, žloutky, esenci z růží a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu zhruba hodinku odpočinout. 

Poté těsto lehce podsypeme moukou, rozválíme a vykrajujeme libovolné tvary. Při 170 stupních (na horkovzduch) asi 10 minut pečeme.

Cukroví necháme vychladnout a slepujeme oblíbenou marmeládou, v mém případě domácí fíkovou se skořicí, na kterou se můžete těšit v příštím receptu.

Růžová voda je dochucovadlo, které se získává destilací okvětních lístků růží a nejčastěji se používá k přípravě dezertů a nápojů. Můžete si ji zakoupit např. na internetových stránkách gurmankoreni.cz.

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno