Těsto: | |
vejce (žloutky + ušlehaný sníh) | 4 ks |
cukr krupice | 150 g |
polohrubá mouka | 200 g |
prášek do pečiva | 1/2 balíčku |
olej | 6 lžic |
teplá voda | 6 lžic |
kakao | 2 lžíce |
Krém: | |
jablka - oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na malé kousky | 400 g |
máslo | 1 lžíce |
citronová šťáva | 1 - 2 lžíce |
skořice | 1/2 lžičky |
vanilkový cukr | 1 balíček |
skořicový cukr | 1 balíček |
badyán | 1 ks |
voda | 2 lžíce |
cukr | dle chuti |
vanilkový pudink bez vaření | 1 balíček |
ztužovač šlehačky | 1 balíček |
smetana ke šlehání | 250 ml |
zakysaná smetana | 200 g |
Hledala jsem včera na netu nějaké rychlé řezy s jednoduchým krémem a využitím jablek. Na několika webech jsem narazila na tento, na tzv. Jablečné hrk- hrk řezy, což jsou v podstatě řezy s třepacím krémem. Takže pokud bych měla uvést zdroj receptu, fakt nevím, který je ten původní. Mám ráda jednoduché, nepříliš pracné moučníky, tak jsem mu dala šanci. A dobře jsem udělala. Zkuste řezy taky, budete je mít hrk- hrk, raz dva.
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, při stálém šlehání opatrně přiléváme olej a teplou vodu. Vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu nebo vyloženém pečícím papírem při 180°, přibližně 20 - 25 min.
Nakrájená jablka dáme do kastrůlku, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, vanilínový a skořicový cukr, badyán, máslo a dusíme, ale jen chvilku, aby se jablka nerozvařila. Dáme vychladit.
Do misky, kteá jde dobře uzavřít víkem dáme obě smetany, promícháme, vsypeme puding a ztužovač. Misku uzavřeme a třeseme, dokud se nevytvoří krém. Pak vmícháme vychladlá jablka.
Na upečené a vychlazené těsto natřeme krém a dáme vychladit. Můžeme posypat skořicí, kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.