Pažitka
Název:

Rýžový nákyp s jablky, meruňkovým kompotem a skořicí


Rýžový nákyp s jablky, meruňkovým kompotem a skořicí


Ingredience:
Ingredience:
rýže1 hrnek (cca 300 ml)
mlékocca 1 l
jablko1 ks
meruňkový kompot dle potřeby
skořice dle chuti
třtinový cukr dle chuti
citronová šťáva dle chuti
rozinky (naložené v rumu) dle chuti
olej dle potřeby
strouhanka nebo kokos dle potřeby
Postup přípravy:

Rýžový nákyp jsem ještě nikdy nevařila a ani jsem nikdy tyto dobrůtky nevyhledávala. Ale když přišel manžel s přáním, že by si ho dal k obědu, ráda jsem mu vyhověla.

Do většího hrnce dejte 1 hrnek rýže a dva hrnky mléka. Oslaďte zhruba dvěma lžícemi cukru, ale každý si osladí podle své chuti. Pozvolna vařte, aby se mléko nepřipalovalo, občas promíchejte a dle potřeby podlévejte mlékem. Vařte do měkka zhruba 20 minut. Rýže by měla mít řidší konzistenci, aby se dala dobře míchat a nebyla suchá.

Jablko oloupejte a vykrájejte jádřince. Nakrájejte ho na plátky. Do uvařené rýže vmíchejte zhruba jednu čajovou lžičku mleté skořice.

Připravte si zapékací misku, vymažte jí olejem a vysypte strouhankou či kokosem. Potom do ní vrstvěte půlku obsahu vařené rýže pátky jablka, meruňky a pokapejte citronovou šťávou, můžete i trochu pocukrovat. Ovoce přikryjte zbytkem rýže a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C zhruba na 20 minut. Před dopečením posypte nákyp cukrem (já použila moučkový) a zapněte gril, tím cukr zkaramelizuje a udělá pěknou kůrčičku. 

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno