Pažitka
Název:

Salát s potočnicí


Salát s potočnicí


Ingredience:
Ingredience:
potočnice1 svazek
menší cibule1 ks
cherry rajčata8 ks
zrnka granátového jablka hrst
avokádový olej trochu
citronová šťáva dle chuti
sůl špetka
Postup přípravy:

Při servírování posypeme granátovými zrníčky.

Když Napoleón Bonaparte poprvé ochutnal potočnici, oblíbil si ji natolik, že nechal po celé Francii zřídit velké plantáže této rostlinky. To proto, aby ji měl během svého cestování kdykoliv po ruce. A tak se potočnice stala velmi populární po celé Evropě.

Sám název rostliny napovídá, že miluje tekoucí vodu, roste u potoků, řek, struh a pramenů. Potočnici je možné najít také v Česku, a to především ke konci jara. Pro mnoho lidí je však zcela neznámá, což je škoda, neboť výborně regeneruje, čistí krev, pročišťuje játra, zlepšuje zažívání a upravuje hladinu krevního cukru u diabetiků. Je výborným zdrojem vitamínu C, A a E, betakarotenu, vápníku, železa a jódu.

Chuťově hodně připomíná ředkvičky, jemně štípe na jazyku. V zálivkách dobře nahradí hořčici, hodí se do pomazánek, ovocných salátů nebo polévek.

Omyté listy potočnice nakrájíme na hrubé proužky, přidáme na čtvrtiny pokrájená rajčata, na proužky nakrájenou cibuli, zakápneme olejem a dochutíme citronovou šťávou a solí.

Při servírování posypeme granátovými zrníčky.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno