Pažitka
Název:

Salát z červené řepy "KARTÁČ"


Salát z červené řepy "KARTÁČ"


Ingredience:
Ingredience:
červená řepa4 ks
větší mrkev1 ks
sterilovaný hrášek1 plechovka
sýr feta150 g
olivový olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
cukr dle chuti
citronová šťáva/ocet dle chuti
Postup přípravy:

Tento salát je výborný dobře vychlazený. Je to hotový balzám na vaše střeva.

Je v něm nakombinovaná jak syrová, tak i vařená zelenina (vláknina). Výborně působí jako kartáč na střevní stěny, kde už máte několik hodin natrávené maso, které je živná půda pro vznik rakoviny tlustého střeva. Pokud máte již nějaké problémy a máte naordinovanou bezezbytkovou dietu, je potřeba uvařit veškerou zeleninu a vynechat hrášek, který je taktéž v salátu. 

Pokud nechcete mít červené ruce (po jednom umytí nádobí ve dřezu barva zmizí), tak si připravte chirurgické rukavice. Řepu dejte vařit do osolené vody. Při propíchnutí špičkou nože by měla být uvařená asi jako brambory na vánoční salát. Řepu nechte vychladnout a sloupněte slupku.

Na hrubém struhadle nastrouhejte jak řepu, tak i syrovou mrkev. Přidejte hrášek z plechovky bez nálevu a důkladně promíchejte se solí, pepřem, cukrem a notným množstvím olivového oleje.

Podle chuti přidejte i citrónovou šťávu. Já osobně dávám ocet, ale ten je více agresivní na žaludek než citrón. Záleží tedy na vás, co preferujete.

Nechte v lednici nejméně hodinku odležet. Ochutnejte a popřípadě dokořeňte. Někdy se stane, že řepa natáhne sůl i citrón a salát je málo dochucený.

Na talíři salát posypte nadrobeným feta sýrem. 

Feta je méně slaná, než balkánský sýr. Proto tedy pokud se vám nepovede sehnat feta sýr (Lidl),

tak méně osolte a častěji při přípravě ochutnávejte.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno