Pažitka
Název:

Salát z červené řepy s cibulí a křenem

bez lepku, vajec ve verzi bez bkm, rovněž ve vegan verzi


Salát z červené řepy s cibulí a křenem


Ingredience:
Ingredience:
červená řepa850 g
bílá cibule1 - 2 ks
umeocet dle chuti
cukr dle chuti
sůl dle chuti
strouhaný křen dle chuti
bílý jogurt nebo rýžová smetana soyatoo1 kelímek
citronová šťáva dle chuti
Postup přípravy:

Někdy dělám na kyselo jen s pepřem, ale vzhledem k počasí jsem jej tentokrát připravila s křenem. Úžasná prevence, detox a strašná dobrota. Jediné, co je na přípravě zdlouhavé je doba pečení a následné loupání, ale rozhodně stojí za to.

Červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a pečeme na 180-200 přibližně hodinu. Vyzkoušíme vidličkou, zda je či není měkká.
Necháme vychladnout, oloupeme, nastrouháme nahrubo. 
Do nastrouhané řepy přidáme pokrájenou cibuli, jogurt či rostlinnou smetanu (pokud použijeme rostlinnou smetanu soyatoo nemusíme přislazovat je již slazena, bude však potřeba ji více okyselit). Doporučuji jogurt či smetanu přidávat dle vlastní chuti. Přidáme umeocet, má úžasné účinky na trávení, můžete jej vynechat a použít jen citronovou šťávu, ale je to velká škoda. Já Umeocet ráda kombinuji při přípravě salátů právě s citronem či limetkou. Umeocet je přirozené slaný, určitě solte až nakonec pokud jej při přípravě použijete. Zamícháme, dle chuti dosolíme, osladíme, přidáme šťávu z citronu, dle chuti nastrouhaný křen.
Jedná se o úžasný salát, který je dokonalým doplňkem k zeleninovým plackám, či jen tak, případně rovněž k masům.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno