Pažitka
Název:

Schované žampiony


Schované žampiony


Ingredience:
Ingredience:
nahrubo nastrouhané čerstvé žampiony500 dkg
celá vejce3 ks
strouhanka6 lžic
hladká mouka3 lžíce
mléko150 ml
sušený česnek2 lžíce
drcený kmín1 lžička
pepř1/2 lžičky
medvědí česnek2 lžíce
koření Adžika1 - 2 lžíce
sůl dle chuti
olej na smažení
strouhanka na obalení
Postup přípravy:

Jestli narazíte v lese na hříbky, klidně je použijte místo žampionů....

Všechny suroviny spojíme v míse, až vznikne hutnější hmota a osolíme a necháme 10 minut odležet v lednici. Pak navlhčenýma rukama tvoříme koule o průměru asi 6 cm. Obalíme je ve strouhance a smažíme ve středně ohřátém oleji, který sahá do dvou třetin žampionových koulí.

Po usmažení pokládádme na papírovou utěrku nebo ubrousek. Podáváme s bramborovu kaší, brambory, pečivem.

Poznámka
Do směsi můžeme přidat šunku, šunkový salám, slaninku, tvrdý sýr i nasekanou petrželku nebo kousek pórku. Menší kuličky lze nabídnout i studené jako pohoštění k vínu nebo pivu se studenou omáčkou. Místo žampionů vyzkoušejte hříbky nebo jiné houby.

Pokud nemáme chuť na smažené, vymažeme formu na biskupský chlebíček, vysypeme ji strouhankou a houbovou směs pečeme v troubě. V polovině pečení můžeme vrchní část poypat třemi lžícemi strouhanky lehce pokapat máslem, případně místo strouhanky ke konci pospyat sýrem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno