Pažitka
Název:

Shawarma


Shawarma


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí, krůtí nebo hovězí maso1 kg
mletá sladká paprika1 lžička
uzená paprika špetka
mletý římský kmín (cumin)1 lžička
mletý koriandr1 lžička
sušený česnek1 lžička
mletý hřebíček1/2 lžičky
mletý pepř1/2 lžičky
kari1 lžička
Postup přípravy:

Shawarma je kuřecí, krůtí, hovězí nebo jehněčí maso připravované na velkém rotačním grilu, v arabském světě velmi populární. V domácím prostředí se musím spokojit s přípravou masa na pánvi a krátkém zapečení pod grilem, také dobrá varianta.

Shawarma je kuřecí, krůtí, hovězí nebo jehněčí maso připravované na velkém rotačním grilu, v arabském světě velmi populární. V domácím prostředí se musím spokojit s přípravou masa na pánvi a krátkém zapečení pod grilem, také dobrá varianta. Shawarma je součástí stánkového (rychlého) občerstvení, které u Arabů naleznete téměř na každém kroku. Je servírována v pitě, doplněna různými zeleninovými saláty a dochucena nejčastěji sezamovou tahini omáčkou.

Důležitou částí přípravy masa je koření, přesněji směs koření, která se lehce liší podle různých arabských oblastí a zvyklostí. Osobně jsem si oblíbila tuto kombinaci.

Všechno koření smíchám a použiji na kilo masa. Volila jsem maso krůtí, přesněji, vykostěná krůtí stehna. Shawarma z tohoto druhu masa je krásně šťavnatá a měkká. Pro vůni a chuť jsem přidala kousek jehněčího loje nebo tuku (nevím, jak to přesně nazvat).

Jdeme na to:
1 kg krůtího masa nakrájíme na velmi jemné kousky a na 12 - 24 hodin naložíme do připravené směsi koření a uložíme do chladu.
Minimálně hodinu před tepelnou úpravou vyjmeme maso z lednice a necháme dosáhnout pokojové teploty.

Jehněčí lůj vložíme na větší pánev a necháme lehce vyškvařit a rozvonět. Rozpálíme na maximum, přidáme asi lžíci olivového oleje, přisypeme krůtí kousky a zprudka restujeme do měkka. Ke konci shawarmu osolíme. Poté maso přendáme na plech s vyšším okrajem a vložíme na pár minutek pod gril. Až bude mít lehce křupavou kůrku je hotovo.

Na tahini omáčku si připravíme sezamovou pastu, citrónovou šťávu a sůl. Všechny suroviny smícháme a naředíme studenou vodou. Nelekejte se, pasta po prvním přidání vody zhoustne, ale po opětovném přidání tekutiny začne řídnout. Pasty stačí troška, tak 100 ml, naředěná téměř zdvojnásobí objem. Citrónové šťávy a soli dejte dle vlastní chutí, ovšem doporučují nešetřit.

Teď už zbývá pouze nakrájet rajčata, okurky a nakládané okurky na kolečka, cibuli na proužky, případně připravit vámi zvolené zeleninové saláty (osobně doporučují zelný salát) a můžeme servírovat. Pita chléb naplníme masem, salátem, zeleninou a přelijeme tahini omáčkou.

Inspirace na salát:
1/2 menší hlávky červeného zelí
hrst listů celerové natě
1/4 - 1/2 lžičky kyseliny citrónové (dle chuti)
asi 2 lžíce vinného octa
rovná lžíce cukru
asi 3 lžíce olivového oleje
sůl

Červené zelí nakrájíme na jemné proužky, přidáme posekanou celerovou nať a dochutíme kyselinou citrónovou, octem, olivovým olejem, cukrem a solí. Promícháme a necháme tak 30 minut odležet.

 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno