Pažitka
Název:

Široké nudle s gorgonzolou, sušenými rajčaty a špenátem


Široké nudle s gorgonzolou, sušenými rajčaty a špenátem


Ingredience:
Ingredience:
těstoviny (široké nudle, linguine, tagliatelle)500 g
sůl dle chuti
česnek nasekaný na drobno1 stroužek
olivový olej2 lžíce
špenátové listy200 g
smetana80 ml
gorgonzola125 g
sušená rajčata hrst
čerstvá bazalka dle chuti
Postup přípravy:

Blesková pasta k obědu či večeři. 

I když je venku počasí, že by psa nevyhnal (tedy alespoň ti naši dělají, že se jich venčení netýká), pořád jsem naladěna na prázdninový mód a nechce se mi trávit příliš času u plotny. A proto máme velmi často těstoviny. 
 
Těstoviny na tisíc a jeden způsob u nás nikdy nezklamou. Tento recept je jeden z mých oblíbených. Pasta je díky smetaně krémová a gorgonzola se sušenými rajčaty jí dodává na lehké pikantnosti. Špenát je už jen pomyslnou třešničkou na dortu. 
 
Abyste dosáhli skvělého výsledku, je důležité dodržet při přípravě těstovin pár základních postupů. Právě ty totiž zaručí, že místo těstovin "tak akorát", nedostanete na talíř rozvařené něco, spojené v jednolitou masu. Při vaření těstovin nejčastěji chybujeme už v začátku jejich přípravy. Obvykle se používá malý hrnec, do kterého se vejde jen žalostně málo vody. A také se často bojíme pastu pořádně posolit. 
 
Na každý 100 g suchých těstovin musí přijít 1 l vody. Jakmile voda v hrnci začne vřít, posolte ji, a to pořádně. Říká se, že voda by měla být slaná jako voda mořská. Obvykle se ale uvádí na 500 g těstovin 1 a 1/2 velké lžíce soli. Osolenou vodu nechte znovu zavařit a teprve potom vhoďte těstoviny. Olej se většinou nepřidává, snad jen v případě, že vaříte domácí těstoviny, které mají tendenci se lepit. 
 
Těstoviny uvařte al-dente, tedy "na skus" - v tomto případě nejsou úplně měkké a při kousnutí ucítíte mezi zuby lehký odpor. A při pohledu do středu těstoviny, jde jasně vidět kousek "syrového" těsta. Pasta uvařená al dente nejen, že lépe chutná, ale také se našemu tělu mnohem lépe tráví. Semolinové těstoviny bývají na skus tak za 10 minut, ale samozřejmě záleží na druhu, proto nezapomínejte průběžně ochutnávat. 
 
Pozornost musíte věnovat také samotnému dokončení. Těstoviny velmi rychle osychají a pak mají tendenci se slepovat. Je tedy důležité, aby se hned po dokončení smíchaly s připravenou omáčkou. Zásadní pravidlo je, že omáčka vždy čeká na pastu, nikdy ne naopak. Přidáváte-li do těstovin sýr (obvykle parmazán), přidejte ho k těstovinám jako první, zamíchejte, aby se rozpustil a teprve potom vše vmíchejte do omáčky.
 
Jak už jsem zmiňovala, těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody al dente. 

Mezitím na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nasekaný česnek. Přidejte špenátové listy a chvilku restujte, tak aby zvadly. V tuto chvíli přilijte smetanu a krátce povařte. Vmíchejte rozdrobenou gorgonzolu a nasekaná rajčata, vše znovu krátce prohřejte.
 
Nakonec přidejte nasekané lístky bazalky, scezené těstoviny a vše důkladně promíchejte, popřípadě dosolte a dopepřete. Ihned podávejte.

Dobrou chuť. 
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno