Pažitka
Název:

Skořicová babka


Skořicová babka


Ingredience:
Ingredience na dvě babky
vlažné mléko120 ml
instantní droždí ( 7g)1 sáček
hladká mouka500 g
cukr krystal100 g
sůl1 špetka
vejce3 ks
máslorozpuštěné150 g
Skořicová náplň:
změklé máslo180 g
cukr krystal180 g
mletá skořice20 g
sůl1 špetka
Cukrový sirup:
cukr krystal50 g
voda50 ml
Postup přípravy:

Skořicovou babku u nás pečeme každý měsíc a to je co říct. Obvykle nerada peču ty stejné moučníky dokola, když se ale jedná o nadýchané kynuté těsto a sladkou a voňavou náplň plnou skořice a másla, tomu se prostě nedá odolat. Báječně voní, už když naplněná a stočená ve formě kyne v nahřáté troubě a co teprve ta vůně během pečení! Miluju vůni skořice a zkaramelizovaného cukru. To jsou pak muka, když babku upeču pozdě večer, aby byla na ráno ke snídani. Naposledy jsem během pečení byla uspat našeho druhého chlapečka, který měl zřejmě zlý sen, a jak tak znovu usínal, ještě napůl ze spaní vykládal, jak chce papat koláč. To jak se ta úžasná vůně linula celým bytem až do pokojíčku...

Do menší mísy nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru a mouky a instantní droždí, vidličkou rozmícháme dohladka, mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut v teple vzejít kvásek (na povrchu se objeví bublinky/pěna). 

Ve velké míse smícháme mouku, cukr, sůl, přidáme vajíčka, rozpuštěné máslo a kvásek. Vařečkou nebo v mixéru zpracujeme v pružné a nelepivé těsto, trvá to min. 5-10 minut (ručně ještě mnohem déle). Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. 

Tip č. 1: Já jsem si těsto rovnou rozdělila na dvě části, obě babky bychom nestíhali sníst, takhle jsme měli každý den čerstvou. Jednu jsem nechala kynout asi 3 hodiny v teple a upekla, druhou jsem dala přes noc do lednice, v míse zakryté potravinovou fólií, další den těsto v teple kynulo asi hodinu a půl a po upečení chutnalo také výborně.

Vál si lehce poprášíme moukou, těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou rozválíme na tenký obdélník a po celé ploše pomažeme náplní. Necháme si pouze 2 cm volného okraje po jedné delší straně a navlhčíme ho trochou vody. Potřený plát těsta zavineme jako roládu, navlhčený okraj pevně přitiskneme. Ostrým nožem roládu podélně rozkrojíme, obě poloviny otočíme řezem nahoru a spleteme jako cop. Vložíme ho do formy vymazané olejem tak, aby konce copu byly zastrčené dospod, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut dokynout na teplém místě.

Tip č. 2: Zatočenou roládu můžete nejdřív dát na 15 minut do mrazáku. Těsto i náplň ztuhne a bude se lépe prokrajovat.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Babku pečeme 30-40 minut, dozlatova (během pečení ji raději zakryjeme alobalem, aby se náplň nespálila). Ihned po vytažení z trouby ji potřeme cukrovým sirupem, vsákne se do těsta a ještě více ho zvláční.

Tip č. 3: Pokud máte pouze jednu formu na chlebíček a chcete obě babky upéct zaráz/hned po sobě, můžete jednu babku dát i do formy na bábovku s rovným dnem.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno