Pažitka
Název:

Skořicové rolky/šneci


Skořicové rolky/šneci


Ingredience:
Ingredience (8 rolek):
hladká mouka400 g
cukr krystal60 g
sůl1/4 lžičky
mléko250 ml
změklé máslo80 g
droždí25 g (půl kostky)
Náplň:
máslo80 g
cukr krystal60 g
skořice1 lžíce
jablko (nemusí být)1 ks
Na posypání a potření:
bílek1 ks
cukr krystal dle potřeby
Postup přípravy:

Kdo nezná skořicové rolky, jako by nebyl. Pochází ze Švédska proto, když zajdete do Ikei, tak vás vůně skořice vítá už za dalekým rohem. Jelikož jsem v minulosti pracovala ve švédské firmě, tak jsme je tam podávali a servírovali klientům ke kávě. I zde vůně skořice vítala klienty už od Václaváku, i když jsme sídlili v Dejvicích.

Pátrala jsem tedy po internetu a zkoušela různé druhy. Každý pokus ale nebyl povedený. Jednoho dne jsem pořádala piknik pro své přátelé a řekla jsem si, že zrovna tohle jídlo by se tam perfektně hodilo. Vypiplala jsem si svůj recept a bylo. Jenže zkoušela jsem je dle úžasného návodu rozválet, smotat, nakrojit, proplést a stočit. Nebyla to rolka, ale role. Když jsem tu roli vložila do trouby, sedla jsem si na gauč k filmu a čmuchala tu nádherně linoucí se vůni z trouby.

Bohužel zklamání přišlo ihned po vyndání. Z role se stala jedna velká hrouda. Ale voněla a chutnala. Každopádně těsto bylo asi řídké a vše se speklo. K jídlu to bylo ale...

Tímto moje výzva nekončila. Má to být výzva a výzva má být zvládnuta, tak se přeci nevzdám. Tak jsem se pustila do nových skořicových rolek. Tentokrát jsem udělala opravdu rolky a přidala do skořice nastrouhaná jablka, aby rolka byla pěkně vláčná. Tímto byla výzva zvládnuta. Kolegové v práci rolky snědli a pochválili, rodiče také, manžel také a já také. Takže jsem spokojená a tento recept se stal naší stálicí.

Do mísy vložíme cukr.

 Přidáme špetku soli.

 Dále přidáme mouku.

Rozdrobíme droždí do vlažného mléka a promícháme.

 Mléko s droždím nalijeme do mísy.

 Přidáme povolené máslo.

Rozmícháme a dáme kynout na teplé místo.

Mezitím si připravíme náplň.
Do misky vložíme povolené máslo, skořici a cukr.

Důkladně promícháme.
Pokud budete přidávat jablko, tak si ho nastrouháme.

 Vykynuté těsto přendáme na vál.

Rozválíme do obdélníkového tvaru, potřeme skořicovým máslem a popřípadě přidáme nastrouhaná jablka.

Rolku zatočíme a  vysteleme si formu pečícím papírem. Ovšem můžeme šneky péct i na klasickém plechu jednotlivě.

 Váleček si rozkrájíme na stejně vysoké rolky.

 Vyskládáme je do formy nebo na plech.

 Potřeme bílkem.

 A pocukrujeme.

 Dáme ještě na chvíli kynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 200 stupňů.

 Vykynuté rolky vložíme do trouby a pečeme cca 10-15 minut do zlatova.

 Upečené vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

 Podáváme vlažné nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Kuranova

    zavřít okno