Pažitka
Název:

Slaný jáhlový koláč s rajčaty, cuketou a cottage sýrem


Slaný jáhlový koláč s rajčaty, cuketou a cottage sýrem


Ingredience:
Ingredience:
jáhly150 g
vývar500 ml
oregano1 lžíce
kurkuma1 lžička
růžová sůl špetka
cuketa1 ks
rajčata4 ks
cottage sýr200 g
vejce3 ks
Postup přípravy:

Večer jsem zapomněla vyndat z mrazáku maso, takže bylo třeba vymyslet bezmasý oběd. Jenže těstoviny i rýži jsme měli dva dny po sobě, brambory teď v zimě moc nekupujeme, na sladké chuť nebyla. Zachránila mě Katka Cvrkalová a její kuskusový koláč, jímž jsem se inspirovala.

Jáhly 3x spaříme horkou vodou, abychom je zbavili hořkosti, a uvaříme je ve vývaru spolu s kurkumou a oreganem. Trvá to asi 20min, než vsáknou všechnu tekutinu a jsou měkké. Necháme zchladnout. 
Cuketu a rajčata omyjeme, část nakrájíme na kolečka na ozdobu koláče (na formu 27cm je to asi 10ks od každého), zbytek nakrájíme na malé kostičky. 
K vychladlé jáhlové kaši přidáme pokrájenou zeleninu, sýr cottage a rozšlehaná osolená vejce. Směs navrstvíme do vymazané a vysypané formy, poklademe střídavě kolečky rajčat a cukety a zapečeme při 200st přibližně 30min. Před krájením necháme koláč odpočinout.
*Pokud máte rádi chuťově výraznější jídla a nevaříte pro nejmenší, místo cottage sýra můžete použít třeba nivu, balkánský sýr apod.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno