Pažitka
Název:

Slaný tvarohový koláč s kapustou a brambory

vegetariánský recept


Slaný tvarohový koláč s kapustou a brambory


Ingredience:
Ingredience na těsto:
tvaroh200 g
špaldová mouka200 g
vejce1 ks
máslová Hera140 g
Náplň:
kapusta (1/2)600 g
velká brambora1 ks
cibule1 ks
česnek2 stroužky
smetana200 ml
mléko100 ml
vejce2 ks
hrubozrnná sůl1 špetka
vícebarevný pepř1 špetka
tuk na vymazání formy1 kousek
strouhanka na vysypání formy1 hrstička
Postup přípravy:

Slaných koláčů je několik variant. Já jsem se rozhodla vyzkoušet slaný koláč z tvarohového těsta. I když je práce s ním trochu náročnější, protože je tvarohové těsto trochu lepivé, tak výsledná chuť pak stojí za to. Jako náplň jsem zvolila trochu netradiční kapustu.

Nejprve si uděláme těsto. V míse smícháme všechny ingredience na těsto, tedy mouku, tvaroh, vejce a povolený tuk, osolíme. Propracujeme. Těsto je lepivé. Zabalíme do folie a dáme na chvíli do lednice.

Poté si na pánvi na troše oleje osmahneme cibulku nakrájenou najemno a česnek. Přidáme na nudličky nakrájenou kapustu a chvíli opékáme. Mírně osolíme a opepříme. V míse si promícháme smetanu, mléko a vejce. Směs mírně osolíme a opepříme.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Koláčovou formu vymažeme a vysypeme např. hrubou moukou nebo strouhankou. Těsto si pak pomocí rukou natlačíme do formy, můžeme si pomoci lžící. Na těsto pak dáme kapustovou směs. Zalijeme polovinou tekuté směsi smetany, mléka a vejce. Navrch koláče pak poklademe na tenké plátky nakrájenou bramboru a zalijeme zbytkem tekuté směsi. Pečeme v předehřáté troubě cca 45 minut.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno