Pažitka
Název:

Slunečnicové paté

vegetariánský recept


Slunečnicové paté


Ingredience:
Ingredience:
slunečnicová semínka100 g
sušená rajčata (ne v oleji)20 g
lahůdkové droždí2 lžíce
cibule1 ks
česnek3 stroužky
olej1 lžíce
červená řepa kousek
citronová šťáva2 lžíce
voda100 + 300 ml
práškový agar (polovina pytlíčku)5 g
sójová omáčka Shoyu3 lžíce
sůl1 lžička
uzená paprika2 lžičky
provensálské koření2 lžičky
Postup přípravy:

Nebýt blogu, tak tento recept ani nevznikl. Nedávno mě u příspěvku na kešu paté zaujal komentář, zda by to nešlo udělat ze slunečnicových semínek. Moje první myšlenka? Ani náhodou, to bude hnusný! Ale druhá? Možná by to přeci jen šlo...

A tak jsem spojila dva své oblíbené recepty. A to již zmiňované kešu paté spolu s pomazánkou ze sušených rajčat. Už při přípravě jsem byla nadšená a bylo mi jasné, že to bude dobrůtka. A nemýlila jsem se.

Paté jsem použila jako "pomazánku" na luštěninové placičky, a nebo jsem ho nakrájela na kostičky a ozdobila s ním teplý salát z brokolice a červených fazolí. To vypadalo hrozně efektně (skoro jako nějaký tuňák) a navíc to dá salátu zase jiný šmrnc.

Postup:
Slunečnicová semínka si namočte minimálně 2 hodiny předem - lépe přes noc. Stejně tak zalijte rajčata 100 ml vody a nechte nabobtnat.
V menším hrnci rozpalte olej a zpěňte najemno nakrájenou cibulku. Nechte restovat. Po chvíli přidejte uzenou papriku, provensálské koření a promíchejte. Přilijte asi 100 ml vody a minutku duste.
Mezitím si agar rozmíchejte v 200 ml vody a přilite do hrnce, přiveďte k varu a nechte minutku provařit. Odstavte.
Slunečnicová semínka slijte, opláchněte a vhoďte do koktejlového mixéru. Přidejte lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, Shoyu, červenou řepu, rajčata i s máčecí vodou a promixujte.
Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijte do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujte 2 minuty na vysoké otáčky, dokud nebude konzistence dokonale hladká.
Srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchněte studenou vodou a směs do ní vylijte. Nechte zchladit.
Ztuhlé a vychlazené paté vytáhněte z lednice a nožem opatrně po stranách odlepte.
Teď už jen nakrájejte a můžete podávat.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Petra Schlesingerová

    zavřít okno