Pažitka
Název:

Smetanová rybí polévka se zeleninou


Smetanová rybí polévka se zeleninou


Ingredience:
Ingredience:
středně velká mrkev2 ks
petržel1 ks
celer1/4 ks
květák5 růžiček
brokolice5 růžiček
malá cibule1 ks
středně velké brambory3 ks
olej dle potřeby
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
sušená petrželcca 1 - 2 lžičky
libečekcca 1 - 2 lžičky
pažitkacca 1 - 2 lžičky
ryba (mník, treska bez kostí a kůže či jiná bělomasá ryba)500 - 600 g
smetana (klasická nebo sojová)250 ml
zeleninový vývar800 ml
Postup přípravy:

Rybí polévka ve mně vždy evokovala jen tu štědrovečerní, kterou jsem moc nemusela. Tak jsem si řekla, že to zkusím jinak a udělám takovou rybí polévku, ve které bude vše, co máme rádi, tedy hodně zeleniny, ryba a smetana. Výsledkem je opravdu lahodná rybí polévka, kterou si můžete udělat jak ve všední den, tak i na Štědrý večer jako alternativu klasické rybí polévky.

Na oleji si krátce zarestneme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer až zelenina zezlátne (cca 3 - 5 minut). Poté přidáme nakrájené brambory a ještě chvíli restujeme. Nakonec přidáme květák a brokolici. Zeleninu zalijeme vývarem, tak aby byla ponořena zcela, ale ne více. Přidáme směs sušeného koření a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec přidáme rybu nakrájenou na větší kousky (bez kůže, lehce nasolenou). Vaříme cca deset minut. Poté přidáme smetanu (klasickou/rostlinnou) a na mírném ohni provaříme. Poté dochutíme solí a pepřem a podáváme např. s krutónky. 

Krutónky lze připravit např. z toustového chleba, rohlíku či jiného pečiva (pro alergii na lepek pečiva bezlepkového). Nakrájené pečivo na kostičky stačí jen promíchat ve směsi olivového oleje a bylinek (sušená petrželka, pažitka, libeček) a trochy soli a na suché pánvi orestovat.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno