Pažitka
Název:

Špaldovo-ovesné ořechové hrudky


Špaldovo-ovesné ořechové hrudky


Ingredience:
Ingredience:
vlašské ořechy100 g
ovesná mouka120 g
špaldová celozrnná mouka155 g
ghí (nebo klasické máslo)110 g
žloutek2 ks
med55 g
vanilkový extrakt1 lžíce
vlašské a lískové ořechy na dokončení
Postup přípravy:

Říká se, že není umění upéct nebo uvařit perfektní jídlo podle receptu, to správné umění je improvizace…improvizace zamaskující počáteční nezdar a fiasko. A přesně to je případ receptu na tyhle skvělé ořechové hrudky. Jak už jste poznali, nepoužívám v kuchyni bílou mouku a klasický bílý rafinovaný cukr. Snažím se tak recepty upravovat a vymýšlet ve zdravější, a pro tělo výživnější, alternativě. Ne vždy jde ale pouze vyměnit bílou pšeničnou mouku za špaldovou a cukr za datlový sirup. Každá surovina má své specifické vlastnosti a člověk, který nemá tolik zkušeností, jen těžko odhadne, jak se mu bude v receptu chovat. A proto moje vaření a pečení vypadá jako jedna velká improvizace, neustálé přisypávání, přilévání a převažování. Když začínám vařit, ve většině případů vůbec nevím, jaký bude výsledek. A nebylo tomu jinak ani při pečení vánočního cukroví.

Jako asi většina z vás, i já jsem vždycky milovala vanilkové rohlíčky. Ta omamná vůně másla a ořechů neodmyslitelně k vánocům patří stejně jako vůně jehličí z vánočního stromku. Na internetu koluje asi tisíc fitness receptů na zdravé rohlíčky a není nic snazšího, než některý vyzkoušet. Jenže já prostě podle receptů zásadně nevařím a vždycky si všechno musím udělat po svém…i když to vždy nemá očekávaný konec. Když jsem zadělávala na rohlíčky, měla jsem radost, jak těsto krásně drží tvar, nelepí a netrhá se. Zabalené do folie jsem ho dala na noc odpočívat do lednice a druhý den jsem se plná očekávání vrhla na tvarování mých milovaných rohlíčků. Ukázalo se to ale jako nadlidský úkol…těsto se drolilo a uvnitř válečku jakoby bylo duté. Co teď ale s tím…samozřejmě improvizovat! A tak jsem z těsta udělala kuličky, vmáčkla do nich oříšek a vzniklo něco neuvěřitelně dobrého!!! Cukroví je křehké a samo se rozplyne na jazyku…o to se s vámi prostě musím podělit. Myslím, že jsem letos našla svého favorita!! A jaký je ten váš?

V mixeru nebo v mlýnku umeleme vlašské ořechy. Smícháme je se špaldovou moukou a ovesnými vločkami, které si pomele na velmi jemnou mouku. K suchým ingrediencím přidáme změklé ghí, med, žloutky a vanilkový extrakt. Místo ghí můžete použít i klasické kvalitní máslo, já ale miluju jeho oříškovou chuť, proto používám raději jeho přepuštěnou variantu. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme nejlépe přes noc v lednici odpočívat.

Uleželé těsto lehce propracujeme. Odebíráme z něj menší části, ze kterých vytvarujeme menší kuličky. Do každé z nich lehce vtlačíme lískový nebo vlašský oříšek. Těsto okolo oříšku lehce popraská, to je naprosto v pořádku.

Takto připravené dáme cukroví péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme do zezlátnutí cca 18 minut.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno