Pažitka
Název:

Špekové kapsičky s řeckým jogurtem


Špekové kapsičky s řeckým jogurtem


Ingredience:
Náplň:
pórek200 g
špek nebo anglická slanina100 g
Schwarzwaldská šunka100 g
řecký jogurt150 g
sýr Feta50 g
česnek2 stroužky
tymián1 lžička
sůl dle chuti
rozšlehané vejce2 ks
Těsto:
hladká mouka3 hrnky
mléko220 ml
vejce + 1 vejce na potření hotových kapsiček2 ks
olej2 dcl
droždí60 g
sůl2 lžičky
cukr1 lžička
Postup přípravy:

Podáváme jako chuťovku k vínu, ale i jako večeři se zeleninovým salátem.

Z droždí, cukru, dvou lžic mouky a 1 dl teplého (ne horkého) mléka necháme vykynout kvásek. Ten pak přidáme k mouce smíchané se solí, přilijeme teplé mléko, rozšlehaná vejce a olej. Řádně promísíme, povrch těsta posypeme moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme alespoň 60 minut kynout na teplém místě. 

Mezitím vytvoříme náplň: vejce rozšleháme s jogurtem a nastrouhanou Fetou, lehce osolíme, přidáme podrcený tymián a rozetřený česnek. Nakonec vmícháme na malé kostičky pokrájený špek a nasekané prosciutto.

Pak si z těsta odvážíme 100 g bochánky, na vále posypaném hladkou moukou vyválíme do tvaru kruhu o síle necelého centimetru a lžící poklademe náplní. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a překlopíme, aby vznikly kapsičky. Okraje přitiskneme - třeba kulatým příborovým nožem nebo vidličkou. Kapsy necháme ještě 20 minut kynout, pak potřeme vejcem, posypeme kmínem, solí, mákem sezamem atd. a pečeme v troubě při 175°C asi 30 minut do zezlátnutí těsta.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno