Ingredience: | |
hrubá mouka | 500 g |
rohlík | 6 ks |
uzená slanina | 100 g |
vejce | 3 ks |
žloutek | 2 ks |
sůl | špetka |
voda | dle potřeby |
libové uzené maso | 250 g |
Podáváme například se zelím a osmaženou cibulkou.
Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme na suché pánvi, a když pustí tuk, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a za stálého míchání je osmahneme. Mouku nasypeme do hluboké mísy a vmícháme do ní vejce a žloutky. Postupně přidáváme vodu a stále mícháme, až vznikne řidší těsto. Pak do něj vmícháme připravené kostičky z rohlíků a drobně nakrájené uzené maso. Těsto necháme v teple 1 hodinu odpočinout. Během této doby zhoustne. Pak z něj mokrýma rukama vytvarujeme knedlíky (kulaté) veliké asi jako tenisový míček. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme zvolna asi 15 minut. Po vyjmutí je v míse ihned promícháme s rozpuštěným sádlem. Z uvedeného množství uděláte asi 15 knedlíků.
Podrobné info: