Pažitka
Název:

Špenátovo-bramborové noky bezlepkové

vegetariánský recept


Špenátovo-bramborové noky bezlepkové


Ingredience:
Ingredience:
jáhlová mouka150 g
vařené studené brambory350 g
nasekaný čerstvý špenát2 lžíce
vejce1 ks
sůl dle chuti
olivový olej nebo máslo dle potřeby
jemně strouhaný parmazán + na posypání2 lžíce
šťáva z 1/2 citronu dle chuti
citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu dle chuti
Postup přípravy:

Občas nezaškodí si jídlo trochu odlehčit a klasiku udělat tak trochu jinak. Noky se u nás dělají často a jsou oblíbené. Dnes jsme se rozhodla udělat bezlepkovou podobu noků a využila jsem špenát a parmazán, který jim dodal právě trochu té neobvyklosti. Mohou být jen jako příloha nebo pokud si jich naložíte o trochu víc i jako hlavní chod.

Nejprve si uvaříme brambory (ve vroucí vodě, vaříme cca 15 minut dle jejich velikosti). Necháme vychladnout a pak je oloupeme a najemno nastrouháme. Brambory promícháme s vajíčkem a se špenátem. Přidáme sůl a postupně přisypáváme jáhlovou mouku a nakonec přidáme dvě lžíce nastrouhaného parmazánu. Těsto propracujeme rukama a hned jej rozdělíme na 4 díly. Pracujte rychle, protože těsto při delším ležení řídne. Z každého dílu tvarujeme váleček, který rozkrájíme na kousky přibližně dva centimetry velké. Do každého kousku obtiskneme vidličku, kterou si máčíme ve studené vodě. Nočky vkládáme do vroucí, osolené vody a opatrně je ode dna promícháme. Jakmile vyplavou na hladinu, hned je děrovanou naběračkou vybíráme z vody ven a vkládáme do nádoby s olejem nebo rozpuštěným máslem promíchaným se šťávou z citrónu. Noky podáváme ještě horké, posypané parmezánem a dozdobené kůrou z citrónu. Můžeme přidat i pár omytých lístků čerstvého špenátu.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno