Ingredience: | |
tofu | 200 g |
pečivo | k podávání |
rukola | dle potřeby |
baby špenát | dle potřeby |
sušená rajčata naložená v oleji | dle potřeby |
česnek | 1/2 palice |
parmazán nebo pecorino | dle potřeby |
olivový olej | trochu |
červené víno | 100 ml |
třtinový cukr | 3 lžíce |
červený ocet balsamico | 100 ml |
Tento salátek jsem okoukala v jedné vegetariánské restauraci v Praze, tak mi zachutnal, že jsem si ho musela zkusit udělat i doma a povedl se na jedničku.
Jedná se o rychlé a zdravé jídlo, plné vitamínů, lehce stravitelných bílkovin a minerálů. Prostě ideální na jaro, léto a dietní období. A hlavně moooc dobře chutná! Důležitou ingrediencí je zde uzené tofu, hodí se sem více než klasické, dá se koupit snadno v dm drogerii, zdravých výživách nebo i supermarketech, cenově se také hodně liší od 35-150Kč. Takže škála je opravdu pestrá. Nemyslím si, že je zde nutné nakupovat to nejdražší, já kupuji kolem 40-50 Kč a jsem vždy spokojená. Mírně se od sebe chuťově liší, takže testujte, ať najdete tu svou oblíbenou značku, My si s přítelem oblíbili asi nejvíc z DM drogerie, je pro mě chuťově nejlepší. Teda zatím.
Historie Tofu sahá až několik let před naším letopočtem a vzniklo jak jinak než v Číně, později se rozšířilo do všech asijských zemí, pak do Ameriky a Evropy. Dnes díky rozšíření vegetariánství a všeobecnému zájmu o zdravé potraviny si získává oblibu i u nás. Tofu vzniká srážením čerstvého sójového mléka. Jedná se tedy o chuťově velmi jemný produkt, který snadno přijímá chutě ostatních ingrediencí, může se tedy využít na přípravu slaných i sladkých jídel. Ve vegetariánské a veganské kuchyni je oblíben hlavně díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin, které nahrazují maso. Další nesmírnou výhodou tohoto sójového zázraku je nízkokalorická hodnota, proto je také vhodné při snižování cholesterolu i nadváhy. Obsah živin se liší dle druhu tofu, v průměru lze říci, že ve 100g tofu je cca 10g bílkovin, 4,5 g tuku, 1 g sacharidů, 100 mg vápníku a další cenné látky jako například hořčík a železo. Nesmíme opomenout, že je také zásadotvorné (dnes máme převážně kyselinotvornou stravu, což nám dlouhodobě nesvědčí), lehce stravitelné a má nízký glykemický index. Takže pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, určitě mohu jen doporučit a nejlépe začít s uzeným druhem, ten připomíná chutí uzeniny.
Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C, česnek rozdělíme na stroužky a dáme na pečící papír do trouby. Česnek je hotový za cca 15min, může být lehoulince připeklý, ale hlavně je na dotek měkký, vyloupeme a dáme stranou.
Na talíře rozdělíme stejným dílem rukolu a špenát, na ně rozložíme na větší kousky nakrájená sušená rajčata. Česnek můžeme překrojit na půl a rozložíme na salát. Tofu nakrájíme na plátky a na troše olivového oleje opečeme dozlatova z obou stran na pánvičce. Ještě teplé rozložíme na talíře, posypeme nahrubo nastrouhaným parmazánem a lehoulince pokapeme olivovým olejem.
Nyní je čas na dresing, pokud máme kupovaný je vše lehčí, ale já pokud mám trochu vína, dělám ho sama, je to jednoduché. Potřebujeme cca 100ml červeného vína a stejné množství červeného balsamica a zhruba 3 lžíce třtinového cukru, vše smícháme a vlijeme na pánev. Zahříváme, dokud nedostaneme požadovanou hustotu, pozor směs houstne i po odstavení. Pokud se nám zdá moc hustá naředíme vodou, ale jen lehce. Jakmile je glazé hotové, přelijeme jím salátek. Pozor spíš míň než víc, glazé je hodně výrazné. Ale k chuti uzeného tofu a pečeného česneku je přímo dokonalé. Nemusíte se ani bát, že byste po pečeném česneku nemohli na pokec s kamarádkou, poradu nebo i rande, pečený česnek ztrácí téměř všechen svůj pach a zůstává jen o dost jemnější chuť. A nepálí po něm ani žáha. Myslím, že si tenhle salátek zamilujete stejně jako já.
Podrobné info: