Pažitka
Název:

Špízy z vepřové panenky se šafránem a šalvějovým dipem


Špízy z vepřové panenky se šafránem a šalvějovým dipem


Ingredience:
Špízy:
vepřová panenka250 g
žampiony dle potřeby
hlíva ústřičná (nemusí být) dle potřeby
červená paprika1 ks
pórek1 ks
Marináda:
olivový olej2 lžíce
sezmový olej2 lžíce
hoisin omáčka2 lžíce
tmavá sojová omáčka2 lžíce
šafrán špetka
nasekaná čerstvá chilli paprička dle chuti
utřený český česnek1 stroužek
cukr1 lžička
sůl dle chuti
pepř špetka
sezamová semínka dle chuti
Dip:
řecký jogurt1 kelímek
utřený český česnek1 stroužek
šalvěj3 - 5 lístků
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Grilovací sezóna už dávno začala a já přicházím s receptem na vynikající špízy se šafránem, které zcela jistě rozšíří váš grilovací seznam receptů.

Nejprve si připravíme marinádu, protože ji potřebujeme nechat trochu odležet. Na marinádu smícháme všechny potřebné ingredience dohromady. Vše promícháme tak, aby se v marinádě důkladně rozpustil cukr a necháme ji odležet.

Mezitím si uděláme přípravu na špízy. Panenku si nakrájíme na kostky, zhruba o velikosti 4×4 cm. Žampiony oloupeme a rozkrojíme napůl. Pokud máme žampiony malé, můžeme je nechat vcelku, jen jich budeme potřebovat větší množství. Jestliže máme i hlívu, nakrájíme si ji také na kousky. Nakonec si připravíme na střední kousky papriku a pórek na zhruba 3 cm dlouhé válečky.

Tak a teď už můžeme začít se samotnou přípravou špízů. Na bambusová napichovátka, která si namočíme ve vodě, napichujeme dle své chuti maso, pórek, papriku a žampiony. Vzniklé špízy potom dáme do pekáče nebo větší zapékací mísy a polijeme připravenou marinádou.

Mezitím, co si špízy necháme odležet, aby se marináda dobře nasákla, připravíme si dip. Nejdříve si utřeme česnek, který pak smícháme s jogurtem a směs osolíme. Nakonec přidáme nadrobno nasekané lístky šalvěje.

Špízy opékáme na dobře rozpáleném grilu a podáváme posypané sezamem a nadrobno nasekanými půlkolečky pórku. Špízy servírujeme se šalvějovým dipem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno