Těsto: | |
bílky (z 8L - 10M vajec) | 8 - 10 ks |
moučkový cukr | 200 g |
hladká mouka | 120 g |
mleté vlašské ořechy | 80 g |
Krém: | |
mléko | 300 ml |
cukr | 100 g |
vanilkový pudink | 1 ks |
máslo | 250 g |
mletá káva (ne rozpustná) | 2 lžíce |
vroucí voda | 4 lžíce |
vaječný koňak nebo rum | 50 ml |
Poleva: | |
čokoláda na vaření | 100 g |
plátek másla | 1 cm |
smetana | 50 ml |
Miluju štafetky. Znáte je? Ořechové obdélníčky, promazané kávovým krémem a šikmo ponořené do čokolády. A tak mě napadlo, protože měl taťka svátek, připravit místo řezů roládu. Sice díky tomu, že těsto i krém jsou světlé, nevynikne mozaika na řezu, ale chuti to teda nikterak nevadí. No tu prostě musíte zkusit!
Nejprve rozpalte troubu na 190°C a připravte těsto. Bílky s cukrem ušlehejte v tuhý sníh a postupně do něj vmíchejte mouku a mleté ořechy.
Na plech vyložený pečícím papírem rozprostřete zlehka hmotu a uhlaďte stěrkou. Pečte do zrůžovění asi 20 minut. Zkuste špejlí, zda těsto již nelepí.
Během pečení uvařte z mléka, cukru a pudinkového prášku hustý pudink a nechte ho zchladnout. Mletou kávu spařte vroucí vodou. Pak do pudinku zašlehejte máslo, vaječný koňak nebo rum a kávu. Dobře promíchejte, případně doslaďte dle chuti.
Plát na roládu vyjměte z plechu i s papírem a nechte na mřížce trochu zchladnout. Pak ho podélně i s papírem stočte do rolky a nechte úplně vychladnout. Zase plát opatrně rozbalte a papír sloupněte. Namažte ho krémem ne až ke kraji, a stočte do rolády. Nechte v lednici alespoň hodinu ztuhnout.
Na polevu rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s máslem a nakonec vmíchejte smetanu. Vychlazenou roládu polijte čokoládou a po ztuhnutí dozdobte krémem. Opět nechte vychladit.
Roládu můžete také nakrájet na širší plátky, ty polít čokoládou a nazdobit krémem. Vzniknou vám tak krásné malé dortíky.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ