hovězí steak (já měla chuck tender) výška cca 3 cm po svázání | 2 ks |
hrubá mořská sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Omáčka: | |
rozinky | hrst |
ocet balsamico | 1 lžíce |
worcester | 2 lžičky |
griotka | 50 ml |
sůl | špetka |
tymián | snítka |
máslo | kousek |
voda | 2 - 3 lžíce |
Ingredience: |
Musím říct, že rozinky v tomto stavu mi chutnají velice, přestože jejich konzistenci v pevném stavu a v moučnících nevyhledávám.
Rozinky přes noc namočíme do griotky.
Steaky by měly být před tepelnou přípravou pokojové teploty. Očistíme je a ovážeme provázkem, aby držely pěkně tvar a byly přibližně stejně vysoké, aby se stejnoměrně propekly. Opepříme je.
Nejprve připravíme omáčku. Všechny ingredience dáme do kastrůlku a necháme cca 15 minut probublávat. Vyjmeme tymián, vše rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme každý podle své chuti. Pokud je omáčka řídká, ještě ji necháme chvilku zredukovat. Nakonec zjemníme kouskem másla.
Steaky pečeme z obou stran na silně rozpálené pánvi se silným dnem. Každý podle toho, jak má rád propečené. Já volím cca 3-4 minuty z každé strany. Samozřejmě podle výšky masa. Vyjmeme je z pánve, zabalíme do alobalu a necháme 5 minut odležet.