Pažitka
Název:

Super jablečný řez


Super jablečný řez


Ingredience:
Korpus:
hladká (špaldová) mouka180 g
olej80 ml
slad (lze nahradit jiným sirupem)1 lžíce
žloutek1 ks
rum2 lžíce
Jablečná náplň:
očištěná a hrubě nastrouhaná jablíčka750 g
hodně zralé banány2 - 3 ks
maliny (nebo jiné bobulové ovoce)2 hrsti
citron - šťáva z něj1 ks
vanilkový puding (nebo 70 g škrobu)2 ks
rum2 lžíce
skořice2 lžičky
Postup přípravy:

Pomóóóc, topíme se v padavčatech! Odpoledne přijde návštěva, takže upéct buchtu je povinností správné hostitelky. Takže zase a znovu, co pořád vymýšlet s těmi jablky? Mno... vznikl tento super jablečný řez bez jediného gramu cukru s banánem a malinami uvnitř. Sladký je opravdu hodně, takže mlsání zdar!

Všechny suroviny na korpus smícháme a rukou v misce vypracujeme homogenní těsto. Necháme stranou.

Očistíme jablíčka a hrubě je nastrouháme, toto je nejzdlouhavější část celé přípravy. Jablíčka můžeme klidně nakombinovat s hruškami, pokud je zrovna jejich sezóna, nebo i jiným ovocem, švestky, meruňky, broskve...

V tuto chvíli si rozpálíme troubu a dortovou formu celou vysteleme pečícím papírem. Na dno natlačíme ve stejně vysoké vrstvě těsto, propícháme jej hojně vidličkou a dáme na 175°C na cca 5 minut předpéct.

Mezi tím si doděláme ovocnou náplň. Jablíčka doplníme hrubě strouhanými banány, které nám směs osladí a vše zalijeme citrónovou šťávou a rumem. Navrch nasypeme pudingy, skořici a vše důkladně promícháme mixérem (nebo i jen ručně).

Na předpečený korpus dáme cca 1/2 jablečné směsi, pak rozložíme maliny a doplníme zbytkem jablek. Povrch důkladně uhladíme (můžeme nasypat třeba oříšky) a dáme do trouby péct na 160°C cca na 1 hodinu, podle zvyklostí s Vaší troubou.

Po hodině troubu vypneme a moučník klidně ještě 15-20 minut necháme uvnitř. Po vyjmutí z trouby necháme hodinku prochladnout, dortovou formu rozděláme a počkáme, až řez celý vychladne. Sloupneme papír a můžeme zdobit a servírovat. Doporučuji skladovat v lednici, zvlášť pokud je velké horko.

Dezert je samé ovoce, hodně sladký, přesto osvěžující.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno