Pažitka
Název:

Super pálivé kuře a ayran


Super pálivé kuře a ayran


Ingredience:
Ingredience:
kuře z domácího chovu nebo 4 kuřecí stehna1 ks
olivový olej1 lžíce
jarní cibulka4 ks
mleté nové koření1 lžička
uzená paprika1 lžička
velká čerstvá chilli paprička1 ks
chilli pasta1 - 2 lžičky
tymián6 snítek
šalvěj5 lístků
sůl1 lžíce
Ayran:
jogurt500 ml
ledová voda250 ml
sůl1 lžička
Postup přípravy:

V těch vedrech to chce něco super pálivého. Pálivé jídlo totiž způsobí, že v těle začne rychleji proudit krev, začnete se potit a tím se podpoří termoregulace. Ne nadarmo v tropických oblastech konzumují právě super ostrá jídla. Prostě až vám bude horko na umření, tak si místo zmrzliny dejte chilli papričku. Uvidíte, jak vám bude hned lépe. No a nebo si místo papričky zkuste udělat oběd podle následujícího receptu. A kdyby se vám zdálo, že to je fakt už moc pálivé. Zapijte to ayranem. Tento nápoj z jogurtu, který je oblíbený po celém Balkáně a Blízkém východě, uhasí oheň v puse. Ayran je podobný arménskému tahn, indickému lassi a íránskému dooghu. Ayran si můžete koupit u většiny stánků s kebabem, nebo v obchodech s balkánskými potravinami. Nevím, jak jsou na tom supermarkety, ale věřím, že tam taky ayran koupíte. No ale úplně nejjednodušší bude, když si ho uděláte sami. Stačí vám k tomu totiž jen velké balení dobrého jogurtu.
Kuře podávejte s rýží, která pálivost také zmírní.

Troubu rozehřejte na 180°C. Kuře rozdělte na 8 dílů a mírně osolte a opepřete. Všechny ingredience kromě kuřete a olivového oleje dejte do mixéru a rozmixujte na hrubou kaši. Tu pak dejte do mísy.
Opečte v pekáči nebo hrnci s poklicí, do které se vám vejdou všechny kousky na olivovém oleji dozlatova. Vypněte sporák a kuřecí kousky dejte do mísy k marinádě a do hrnce nalijte 1 dcl vody. Důkladně s marinádou promíchejte a vraťte do hrnce.

Pečte zakryté asi 45 minut a občas na kuře mrkněte, jestli nepotřebuje podlít. Pak odkryté pečte ještě 15 minut. K podávání si připravte basmati nebo jasmínovou rýži.

Ayran:

Vodu smíchejte s jogurtem (můžete mírně našlehat) a osolte.

Do ayranu můžete podle vaši chuti přidat i česnek, kopr, nebo mátu. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Bílková

    zavřít okno