Pažitka
Název:

Svatební dort – Naked Cake


Svatební dort – Naked Cake


Ingredience:
Korpus:
hladká mouka270 g
kvalitní kakao60 g
prášek do pečiva8 g
jedlá soda11 g
máslo75 g
krupicový cukr350 g
vejce2 ks
mléko220 ml
silná káva150 ml
Krém:
zakysaná smetana 30%3 kelímky
smetana ke šlehání 40%2 kelímky
přesátý oučkový cukr dle chuti
ztužovač šlehačky2 ks
vanilkový extrakt pár kapek
Postup přípravy:

To se vám všechno tak nějak seběhne těsně před svatbou. Když mě při plánování svatby všichni odrazovali od toho, abych si dort pekla sama, dala jsem jim za pravdu. Nakonec to dopadlo tak, že mi paní na poslední chvíli ze zdravotních důvodů pečení dortu odřekla. Tak jsem to svedla na osud a dort je nakonec stejně v naší režii. Naštěstí jsme měli ještě dostatek času na to si ho alespoň jednou vyzkoušet. To bylo ale dohadů. Jednopatrový, dvoupatrový, třípatrový. S čokoládovým nebo světlým krémem. Nakonec jsme zvolili variantu čokoládového korpusu se světlým krémem. Ale nebojte, ten by pro všechny hosty nestačil, takže budeme nakonec dělat ty dorty tři. Jeden bezlepkový mandlový korpus s čokoládovým krémem, druhý čokoládový korpus se světlým krémem a třetí čokoládový korpus s čokoládovým krémem. Každý bude jinak ozdobený.

Dnes tu mám pro vás recept na ten základní se světlým krémem, který už si můžete dozdobit podle svých představ. My vyzkoušeli jednu variantu s maceškami a druhou s čerstvým ovocem a mátou.

Korpus:

  1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Připravíme si 2 dortové formy o velikosti 17 cm a dno i boky vyložíme pečícím papírem. Pečící papír potřeme z obou stran lehce máslem.
  2. V rendlíku si rozehřejeme máslo a necháme ho vychladnout.
  3. Do misky si prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Celou směs promícháme.
  4. Do suché směsi potupně přidáváme cukr, vejce, mléko, kávu a máslo. Vše opět důkladně promícháme.
  5. Těsto si rozdělíme do 2 dortových forem a pečeme 30-35 minut.
  6. Korpusy necháme vychladnout. Poté je vyklopíme a opatrně odstraníme pečící papír.
  7. Každý korpus prořízneme vodorovně na dva stejné díly.

Krém:

  1. Zakysané smetany necháme přes plátno vykapat (nejlépe přes noc).
  2. Vychlazené šlehačky ušleháme se ztužovačem (buďte opatrní, abyste směs nepřešlehali).
  3. Do šlehačky lehce vmícháme pomocí metly zakysané smetany s kapkou vanilkového extraktu a osladíme přesátým moučkovým cukrem dle chuti (cca 3-5 lžic).

Dort:

  1. Krém si rozdělíme na 4 díly.
  2. Na servírovací tác položíme 1. korpus a promažeme. Takto dále postupujeme i se zbylými korpusy a krémem. Čtvrtým dílem krému zlehka pomažeme boky dortu tak, aby korpus prosvítal. Zbytkem krému potřeme vršek dortu a pečlivě cukrářskou stěrkou uhladíme.
  3. Dort dozdobíme ovocem nebo jedlými květy.
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno