Pažitka
Název:

Svatební koláčky


Svatební koláčky


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka750 g
cukr100 g
sůl1 menší lžička
studené mléko250 ml
droždí (necelé 2 kostky)70 g
máslo500 g
vejce2 ks
žloutky3 ks
Na dokončení:
máslo dle potřeby
rum dle chuti
nasekané oříšky dle potřeby
cukr dle chuti
Postup přípravy:

Sice mi chvíli trvalo, než jsem se po svatbě dostala do běžného režimu, ale jsem zpět. A rozhodně vás nemohu ochudit o recept na svatební koláčky, které se nám opravdu povedly. Jsou i po několika dnech vláčné a chutnají opravdu skvěle. Připravila jsem pro vás i recept na všechny náplně, které jsme do nich dělaly. Speciální dík patří mé mamce, která náplně vyladila do posledního detailu a ségře Martě a kamarádce Elišce, které je s námi do noci pekly.

Do mísy navážíme mouku, cukr a sůl. Směs promícháme a přidáme ve studeném mléce rozpuštěné droždí.  Dále přidáme rozšlehaná vejce, žloutky a nastrouhané ztuhlé máslo. Vše v robotu dobře zpracujeme. Těsto rozdělíme na 4 díly a uložíme v potravinářské fólii do lednice (nejlépe přes noc).

Teď si připravíme náplně. Na tuto dávku těsta je zapotřebí cca 750 g náplně.

Maková náplň:

Mletý mák uvaříme s trochou mléka, dochutíme cukrem krupice, vanilkovým cukrem, skořicí, hřebíčkem, strouhaným perníkem a strouhanou čokoládou nebo kakaem. Dle chuti můžeme přidat i trochu džemu.

Tvarohová náplň:

Tvaroh necháme vykapat několik hodin (nebo přes noc) přes plátno. Poté ho smícháme s cukrem krupice, vanilkovým extraktem, citronovou kůrou, žloutky, trochou másla, muškátovým květem, špetkou soli. Rozinky namočíme do rumu a dáváme pak jednu rozinku až na náplň, protože se pak lépe balí.

Povidlová náplň:

Smícháme švestková povidla, rum, badyán, vanilkový extrakt, skořici (já dala i trochu perníkového koření) a zahustíme strouhaným perníkem.

Ořechová náplň:

Rozpustíme cukr s vodou (3 lžíce cukru na 3 lžíce vody) a smícháme se strouhanými ořechy, rumem a trochou smetany ke šlehání.

A teď už jdeme na těsto. Vyválíme jeden plát na sílu cca 4mm , ostatní pláty zatím necháme v lednici. Studené těsto je vláčné a dobře se s ním pracuje. Na vázané koláčky nakrájíme čtverečky o velikosti 3-4 cm. Můžete také vykrajovat kolečka a náplň do nich zabalit, je to na vás, my dělali klasiku. Na připravené čtverečky zdobícím sáčkem nastříkáme připravenou náplň. Na tvarohovou dáme navrch rozinku předem namočenou v rumu – šátečky se budou lépe vázat.

Rovnáme na plech s pečícím papírem, pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů, až začnou růžovět. Před koncem pečení koláčky namáčíme v rozpuštěném másle s rumem, vrch obalujeme v oříškách smíchaných s cukrem a dáme ještě na malou chvíli do trouby dopéct (1 minuta).

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno