Pažitka
Název:

Švestkové clafoutis


Švestkové clafoutis


Ingredience:
Ingredience:
švestky (vypeckované, přepůlené)500 g
špaldová mouka T 630115 g
sůl špetka
třtinový cukr60 g
vejce3 ks
mléko290 ml
tuk (Hera máslová)40 g
tuk na vymazání formy
kokos nebo hrubá mouka na vysypání formy
třtinový cukr1 lžíce
mletá skořice1 lžička
Postup přípravy:

Clafoutis to je ovocný koláč, který pochází z kraje Limousin, ze samého centra Francie. Příjemně vás překvapí svojí vláčnou konzistencí, která se lehce blíží pudinku. Těsto se podobá tomu na palačinky a na rozdíl od bublaniny se v Clafoutis dává ovoce do pečící mísy jako první. Oproti bublanině je také clafoutis jemnější a lákavější. Díky zásobě švestek jsem udělala švestkové clafoutis.

Nejprve si předehřejte troubu na 180°C. Koláčovou formu si vymažeme tukem a vysypeme strouhaným kokosem a rovnoměrně do ní rozmístíme švestky. V jedné míse si smícháme prosátou mouku a sůl a přidáme cukr. V další míse vyšleháme vejce s mlékem, povoleným tukem a skořicí a přimícháme k mouce. Výsledná konzistence těsta by se měla podobat husté smetaně. Směsí zalijeme ovoce v zapékací nádobě a pečte pomalu cca 40 minut, dokud není koláč nadýchaný a zlatavý. Servírovat můžeme se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno